Германия люто се закани на Путин

Изявление на федералния министър на правосъдието Марко Бушман

Германия люто се закани на Путин | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин ще трябва да очаква арест в Германия, заяви федералният министър на правосъдието Марко Бушман, цитиран от местните медии. От петък Путин се издирва от Международния наказателен съд (МНС) по силата на заповед за арест - това задължава всички държави членки на съда, включително Германия, да арестуват издирваните лица в случай на съмнение и да ги прехвърлят в Хага. Бушман обяви, че ще се съобрази със заповедта за арест и ще задържи руския президент Владимир Путин, ако той стъпи на германска земя.

Бушман заяви пред "Билд ам Зонтаг": "Очаквам, че Международният наказателен съд бързо ще се обърне към Интерпол, както и към договарящите се държави, и ще ги помоли за изпълнение. В такъв случай Германия е длъжна да задържи президента Путин, ако той влезе на германска територия, и да го предаде на МНС." За разлика от националните прокурорски органи, МНС може да предприема действия и срещу държавни глави в съответствие със своята юрисдикция, добави Бушман.

Издадената от Международния наказателен съд (МНС) заповед за арест на руския президент Владимир Путин е изключително важно решение, заяви междувременно френската външна министърка Катрин Колона в интервю за в. "Журнал дю диманш".

"Това е изключително важно решение, защото то означава, че всеки отговорен за военни престъпления или за престъпления срещу човечеството трябва да отговаря за действията си, независимо от статута или от ранга си", подчерта Колона, цитирана от Франс прес и БТА.

"Сега никаква брънка от веригата не може да си мисли, че ще избегне правосъдието и това би трябвало да накара много хора да се замислят", допълни тя.

Във връзка с военните самолети, обещани от Полша и Словакия на Украйна, Колона заяви, че всичко, което помага на Украйна, е полезно.

"Страните, които имат съветска техника, която украинците вече познават добре, можаха да вземат това решение. За да се парира руската офанзива, Украйна трябва да може да устоява със средствата, които са на разположение сега", допълни Колона.

Запитана за бъдещи доставки на по-модерни изтребители от Франция например, Колона отбеляза, че президентът Еманюел Макрон и министърът на въоръжените сили по принцип са казали, че няма табу в тази насока.

Междувременно руските медии публикуваха видеозаписи на предполагаемата среща на Путин с жителите на Мариупол, където снощи според съобщение на Кремъл е бил руският президент.

Един от мъжете във видеото казва на Путин, че го е виждал много пъти по телевизията, на което Путин отговаря: "Трябва да започнем да се опознаваме по-отблизо".

Видеото вероятно е заснето на територията на първия жилищен комплекс, издигнат от руснаците след превземането на града, разположен в западната част на Мариупол, където през пролетта на 2022 г., след началото на пълномащабното нахлуване на руските сили в Украйна, се водеха най-тежките боеве.

Жителите на разрушения от руснаците град, в който в резултат на руската военна агресия са загинали хиляди цивилни, благодариха на руския президент за "победата" и се радваха, че вече имат жилища, пише dir,bg.

Путин изненадващо долетя с хеликоптер. Отиде на гости на семейство

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай