Сряда,

Георги Глушков: Познавам Коби от дете

От: Стандарт -
246
Георги Глушков: Познавам Коби от дете
A
A
A

Георги Глушков е играл баскетбол в Италия с бащата на Коби Брайънт - Джо. Глушков, който е единственият българин с мачове в НБА и първият източноевропеец в първенството, е познавал покойния Коби покрай баща му от съвместния им престой в "Реджо Емилия".

Бившият гард на "ЛА Лейкърс" загина в катастрофа с хеликоптер миналата неделя заедно с 13-годишната си дъщеря Джиана-Мария и още седем души.

"Играх в "Реджо Емилия" с Джо Брайънт. Беше изключителен реализатор. Имаше рекорд от 69 точки в един мач, не знам дали някой от чужденците успя да го подобри. Коби непрекъснато беше с баща си в залата. На полувремето на мачовете играеше с останалите деца. След дълги години срещнах едно от онези деца и го попитах дали е видял къде е Коби. Един и същи сън имаха, а какво нещо се случи. Казвах му "Ти си тука втора дивизия, а той е световен шампион", разказа Глушков в предаването "120 минути" по bTV.

"Коби казваше, че за да успее, човек трябва да е готов на всичко. Неговите съотборници от Италия казваха "Той е един сън за нас. Ние бяхме еднакви, играхме в един отбор. Можеш да тръгнеш от "Реджо Емилия" и да станеш най-добрият играч в света. Нищо не е забранено", добави Глушков, визирайки пътя, който е изминал легендарният гард на "ЛА Лейкърс".

Тази година 207-сантиметровият Глушков отбелязва своя 60-и юбилей. В студиото на "120 минути" той разкри, че когато е получил покана да замине за Щатите, не е знаел, че го канят във "Финикс". "Не знаех къде отивам. Мислехме, че отиваме за някаква селекция, а се оказа, че съм поканен във "Финикс". Научих езика за 3-4 месеца, тъй като тогава имаше традиция всяка есен да ходим на турнири в САЩ", спомня си той и добавя, че по онова време трябвало да получи разрешение да излезе от България, за да отиде там, където е поканен.

Въпреки че конкуренцията в модерния баскетбол е огромна, Георги Глушков се надява още българи да получат шанс да играят в НБА.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com