Газпром предложи да развие нефтения и газовия сектор на Крим

Газпром предложи да развие нефтения и газовия сектор на Крим | StandartNews.com

Москва. Руската енергокомпания Газпром, която е държавна собственост, предложи да развие кримски нефтен и газов сектор, заяви днес официален говорител на украинския регион, който поиска да се присъедини към Русия, цитирано от РИА Новости.

"Разбира се, Газпром беше първата компания, която се свърза с нас с готово предложение", каза Рустам Темиргалиев, първи заместник министър председател на Крим.

На въпрос дали украинският регион, който се обяви за независим и пожела да бъде присъединен към Русия с референдум, е получил подобно предложение от Газпром, представител на компанията отказа да даде коментар.

Миналата седмица Темиргалиев заяви, че местните власти може да продадат енергийната компания Чорноморнафтогаз на руска компания "като Газпром", след като регионът поеме контрола над фирмата, която сега е част от украинска държавна енергокомпания.


Межудвременно стана ясно, че най-големият руски производител не петрол "Роснефт" купува половината от консорциума собственик на 26% от италианската "Пирели". Няма официална информация за цената на сделката, но експерти твърдят, че акциите са били пуснати за по 12 евро.


Руснаците ще получат част от консорциума между банките Unicredit и Intesa Sanpaolo и инвестиционния фонд Clessidra, като окончателното финализиране на сделката ще стане до май, уточняват от "Роснефт".

В края на 2012 г. руската корпорация и "Пирели" подписаха договор за сътрудничество в търговията и маркетинга, който предвиждаше "Роснефт" да продава продуктите на италианците на своите бензиностанции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай