"Газпром" с писмо до Европа. Какво написа

Подобна стъпка може да означава, че Руската федерация се опитва да не се окаже в ситуация на реално газово ембарго

"Газпром" с писмо до Европа. Какво написа | StandartNews.com

"Газпром" изпрати писмо до своите европейски клиенти и се опитва да ги увери, че могат да продължат да плащат за газ в рубли, без да нарушават санкциите. Това съобщи Bloomberg, като публикува и писмото.

Подобна стъпка може да означава, че Руската федерация се опитва да не се окаже в ситуация на реално газово ембарго и да запази приходите си от газ, които са жизненоважни за икономиката, предава БГНЕС.

Европейската комисия вече заяви, че плащането на руски газ в рубли ще наруши санкциите. Заради отказа да се плаща синьо гориво в руска валута, Полша и България вече са с прекъснати доставки, а сроковете за плащане на други страни изтичат по-късно през май.

В писмото "Газпром" съобщава на клиентите си, че новата заповед, издадена от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата" за първоначалната поръчка за плащания в рубли. Руският монополист отбелязва, че поръчката гарантира прозрачност на паричните потоци от чуждестранни купувачи и изключва възможността за привличане на трети страни в сетълментите.

Тази процедура изглежда изключва Централната банка на Русия, която беше санкционирана. Все още обаче не е ясно дали подобни разяснения ще бъдат достатъчни, за да убедят ЕС.

Съюзът твърди, че отварянето на сметка в рубли, което Кремъл изисква, и взаимодействието с централната банка при превалутирането на парите, би нарушило санкциите.

По-рано Русия призова компаниите да открият две сметки - една в евро и една в рубли - и увери, че плащането няма да се счита за изпълнено, ако не е в рубли.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ плащанията на доставките на газ за "неприятелски страни" да са в рубли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай