Газовият дълг на Украйна стигна 5,3 млрд. долара

Газовият дълг на Украйна стигна 5,3 млрд. долара | StandartNews.com

Киев. Дългът на Украйна към руския газов гигант "Газпром" за доставките на природен газ набъбна до 5,3 милиарда долара, съобщиха вчера от руската компания. Това е общата сума след изчисляването на доставеното количество през юни.

От "Газпром" обясниха, че между 1 и 15 юни на Украйна е доставено синьо гориво за 838 милиона долара, изчислено по цена 485 долара за 1000 куб.м, която е в сила от април. След 16 юни "Нафтогаз" въведе режим на предварителни плащания за доставките на газ и практически спря потока към Украйна.

"Срокът за плащане на юнските сметки изтече вчера. Отново не сме получили парите от "Нафтогаз Укрйна". В резултат украинският дълг към "Газпром" за доставените 1,7 милиарда куб.м се увеличава до 5,296 милиарда долара", каза вчера шефът на "Газпром" Алексей Милер. "Принципното нежелание на Украйна да плаща за руския газ става хронично и още веднъж показва, че преминаването към система на предплащане беше единственото правилно решение", добавя Милер.
През юни Украйна е внесла почти двойно повече газ в сравнение със същия период преди година, съобщи пък "Укртрансгаз". В страната са влезли 2 млрд. куб. м газ. Тази цифра включва не само доставките от "Газпром" да "Нафтогаз-Украйна", които се осъществяваха до 16 юни, но и т.нар. реверс в Украйна от Европа.

Транзитът за ЕС намалял със 7 на сто

Транзитът на руски газ през Украйна в периода януари-юни 2014 е намалял със 7% и е възлизал на 36,571 милиарда куб. м, съобщи украинската компания Укртрансгаз, цитирана от ИТАР-ТАСС. През първата половина на 2013 г. обемът на транзита на газ през Украйна възлизаше на 39,352 милиарда куб. м. Транзитното преминаване на газ през юни 2014 е било в обем от 6,026 милиарда куб. м, което е с 16.1% по-малко спрямо юни 2013 /7,188 милиарда куб. м/. Газпром съобщи, че през първата половина на 2014 г. се е увеличил износът на газ за страни извън ОНД с 4,185 млрд. куб. м до 70,7 млрд куб. м. През 2013 г. транзитът на руски газ през Украйна беше в размер на 86,1 милиарда куб. м.

Брюксел иска дълбоки реформи

Международните кредитори на Украйна призоваха Киев да проведе дълбоки реформи в различни области, като икономиката и правосъдието, в замяна на помощните планове за страната, предаде АФП, цитирайки европейския комисар за разширяването и политиката на съседство Щефан Фюле.

При откриване на първата среща за координиране на помощта за Украйна в Брюксел Фюле заяви, че страната ще получи помощ в процеса на реформирането си.

Той подчерта необходимостта Киев да предприеме нови мерки за конституционни реформи, както и за промени в областта на правосъдието, икономиката и енергетиката.

"Искаме да видим още действия по отношенията на икономиката, търговията и бизнеса, както и в енергийния сектор. Всяка бъдеща финансова помощ от Европейския съюз ще бъде свързана с усилията за реформи", посочи Фюле.
През март ЕК предложи на Украйна спасителен пакет на стойност 11 милиарда евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай