Гърция скочи срещу Австрия и ЕС (ОБЗОР)

Гърция скочи срещу Австрия и ЕС (ОБЗОР) | StandartNews.com

Атина върна посланика си от Виена, Ципрас плаши да блокира решения

Дипломатически скандал и война на думи избухнаха днес между Гърция и ЕС заради мигрантската криза. Атина върна посланика си от Виена под предтекст "консултации", а премиерът на страната Алексис Ципрас заплаши да блокира решения на срещата на върха в Брюксел идната седмица, ако европейските страни не се съгласят да приемат бежанци по квоти.

Словесната война започна по повод свиканата от Виена среща на страните от "Балканския маршрут" на бежанците, на която не бе поканена Гърция. Участващите държави, между които и България, се договориха за по-строг контрол на преминаващите мигранти. Заедно с обявените по-рано лимити за допускане на бежанци от Австрия, това доведе до струпване на мигранти в Гърция. Това предизвика гнева на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който заплаши да блокира решенията на предстоящата среща на върха за мигрантската криза идната седмица, ако страните членки не се съгласят да приемат квоти от бежанци. "Някои нации изглежда не разбират, че споразуменията, общите ни споразумения или се прилагат, или няма такива. Отказваме да приемем превръщането на страната ни в постоянен склад за души, а в същото време да продължим да спазваме правилата на ЕС и да се държим, сякаш няма нищо нередно", заяви Ципрас. Гръцкият премиер обяви, че ще свика среща с лидерите на политическите партии в страната, за да поиска подкрепата им за подобни действия. Управляващи и опозиция в парламента посочиха,че положението е "извън контрол". Според гръцките депутати вината е в Турция, която не спазва споразумението с Европейския съюз.

Гръцкият министър на миграцията Янис Музалас добави днес на срещата на вътрешните министри от ЕС в Брюксел, че страната му "няма да приеме да се превърне в европейския Ливан, склад за души".

Следващата демонстрация на гнева на Атина срещу проблемите с мигрантите бе връщането на гръцкия посланик от Виена днес. В съобщение на гръцкото външно министерство се посочва, че той е привикан за "консултации" с цел "да се защитят приятелските отношения между страните и народите на Гърция и Австрия". В съобщение на ведомството се посочва още, че проблемите, пред които е изправен ЕС, "не могат да се решават с мислене, манталитет и извънинституционални инициативи, чиито корени са в 19 в."

Хаос и опашки по Балканския маршрут

Километрични опашки се образуваха днес по границите между страните от Балканския маршрут на мигрантите от Гърция към Западна Европа след срещата във Виена, на която бяха договорени мерки за ограничаване на мигрантската вълна.
Километрични колони от камиони са се образували по граничните пунктове Хоргош и Баяково на границите на Сърбия с Унгария и Хърватия заради засилените проверки за бежанците, предава агенция HINA. Колоната на унгарската граница е дълга повече от 4 км, докато на сръбско-хърватската граница опашката надхвърля 7 км.

Междувременно бе съобщено, че в Гърция анархистка група от Солун е започнала да раздава клещи на бежанците, с които да преминават телената ограда на границата с Македония, докато гръцки журналисти обиждат македонците, наричайки ги българи.

На срещата, инициирана от Виена, беше приет общ план за действие. Според него мигрантите с фалшиви документи, трябва да бъдат връщани обратно още на границата. Страните участнички в срещата заявиха, че правото на убежище не включва избор на „предпочитана страна".

ЕС има 10 дни за решаване на кризата

ЕС разполага с 10 дни да реши проблема с имигрантския поток от Турция или "има риск цялата система да се срине", заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос в деня на срещата на вътрешните министри на 28-те държави членки. "Следващите 10 дни ние се нуждаем от конкретни и ясни резултати на място. В противен случай съществува риск, че цялата система напълно ще се срине", заяви Аврамопулос. Ройтерс посочва, че коментарите на еврокомисаря са косвено насочени към лидерите на Турция, които сключиха споразумение със ЕС да вземат мерки за спиране на имигрантския поток на територията на страната. Въпреки това обаче намаляване на броя на пристигащите не се наблюдава.

Прасе "Мама Меркел" в джамия в Лайпциг

Мъртво прасе с името на канцлерката Ангела Меркел е било намерено на строежа на джамия в Лайпциг, съобщи ДПА.

Върху трупа на животното са били изписани и думите "Мути Меркел" (Мама Меркел), както германците наричат канцлера. Агенцията припомня, че Меркел си спечели ненавистта на ислямофобските групи в страната с решението да приеме 1,1 милиона мигранти, а строителният обект в Лайпциг не за първи път става обект на подобни прояви.

От полицията заявиха, че разследването вече е започнато, като добавиха, че случаят ще бъде смятан за политическо престъпление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай