Гърция се готви за първата обща стачка за 2014

Гърция се готви за първата обща стачка за 2014 | StandartNews.com

Атина. Служителите в държавния и частния сектор в Гърция ще проведат стачка в сряда, която ще възпрепятства работата на държавните служби и някои видове транспорт, пише вестник Kathimerini, като това ще е първата обща стачка за 2014 г.

Болниците ще осигуряват минимално обслужване по време на 24-часовата стачка на лекарите, сестрите и фармацевтите. Учителите, служителите в местата за лишаване от свобода и магистратите ще се присъединят към общата стачка.

Авиодиспечерите също ще преустановят работата си, но засега не е обявено дали тяхната стачка ще бъде 24-часова.
Движението на междуградските влакове, тролейбусите и фериботите ще бъде парализирано. С изключение на метрото, което обслужва линията между Атина и атинското летище, метрото, както и жп-линията между Пиреос и Кифисия ще работят в обичаен режим.

Междувременно, днес на улиците излизат журналисти и техници от всички медии и работещите по пристанищата.

Работещите в медиите настояват за подписване на нови колективни трудови договори, както и за незабавно прекратяване на уволненията и закъсненията при изплащане на заплатите. Те настояват също и за повишаване на помощите за безработни.

От своя страна профсъюзите протестират срещу уволненията в държавния сектор, срещу включването в т.нар. схема на мобилност на държавни служители с перспективата да бъдат съкратени, както и срещу извършваната приватизация - все мерки, договорени от правителството с международните кредитори в замяна на отпусканата финансова помощ на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай