Брекзит ще напълни курортите ни с британски туристи

На Острова търсят евтини почивки, парламентът ще разгледа тази вечер споразумението на Мей с ЕС

Брекзит ще напълни курортите ни с британски туристи | StandartNews.com

Очакваните трусове около Брекзит донесоха изненадващ дивидент на българските морски курорти.

Това пише британският "Гардиан", цитиран от offnews.bg.

Черноморието се радва на повишен интерес от страна на туристи от Острова, които търсят по-бюджетен вариант за почивка заради трусовете в стойността на паунда.

Традиционните за британците дестинации за лятна почивка в ЕС поскъпват заради поевтиняването на паунда спрямо еврото. 

Очакванията са британската валута да поевтинее още, ако се премине към варианта Брекзит без споразумение.

В момента най-натовареният период за резервации за морските курорти. Туристическите агенти споделят, че все повече клиенти търсят оферти с ол-инклузив пакет. Резервациите за българските курорти са скочили с около една-трета в сравнение с 2018-а, информират от Асоциацията на британските туроператори.

Тази вечер Британският парламент трябва да гласува споразумението на Тереза Мей с ЕС за излизането на Великобритания. Пазарите очакват резултата със сравнително спокойствие, като  вaлyтнaтa тъpгoвия във втopниĸ започна с леко покачване на евpoтo. Фyнтът cтepлинг също леко расте, като cтpyвa  $1,2899 в cpaвнeниe c $1,2864 зa пayн дeн пo-paнo и пo 1,1242 eвpo пpи нивo 1,1216 eвpo зa пayнд в пoнeдeлниĸ.

"Cypoвиннитe вaлyти" ĸaтo aвcтpaлийcĸият и нoвoзeлaндcĸия дoлap, cмятaни зa индиĸaтopи нa глoбaлния aпeтит ĸъм pиcĸa, днec cyтpинтa ce пoĸaчвaт c 0,3 пpoцeнтa.

Относно предстоящото гласуване тази вечер,  Би Би Си съобщава, че преобладават очакванията за поражение на Мей, тъй като против споразумението са и много от членовете на нейната Консервативна партия. 

Британският премиер претърпя поражение в Камарата на лордовете, която прие предложение, предупреждаващо за опасността от Брекзит без сделка. Предложението бе на опозицията, която изразява съжаление за условията на постигнатата от правителството сделка и формата на бъдещите отношения с ЕС. Отправя се призив към депутатите от долната камара "решително да отхвърлят" възможността за излизане от Съюза без сделка. 

Мей няма абсолютно мнозинство сред 650-те депутати, а малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която обикновено подкрепя правителството, е против тази сделка.

Премиерът се нуждае от 318 гласа, за да прокара споразумението, което постигна през ноември миналата година с лидерите на останалите 27 членки на Евросъюза.

Мей отложи парламентарното гласуване миналия месец, защото призна, че е на път да загуби вота и с това да се засили рискът от хаотично излизане от ЕС. На дебатите в парламента Мей отново призова депутатите да подкрепят нейната сделка за Брекзит:

„Споразумението не е идеално, но е компромис. Когато се пишат учебниците по история, хората ще погледнат решението на парламента и ще попитат: "Изпълнихме ли волята на народа от референдума да напуснем Евросъюза, опазихме ли икономиката, сигурността или обединението си или разочаровахме британския народ?".

Лидерът на опозиционните лейбъристи Джеръми Корбин заяви: „В правителството цари объркване. Ако сделката на премиера бъде отхвърлена, ще бъде време за общи избори, за ново правителство“.

Ако загуби гласуването, Мей трябва да се яви пред парламента до три работни дни, за да представи какво смята да предприеме занапред. Засега няма отговор на нито един от основните въпроси - кога, как и дори дали ще има Брекзит.

По-рано от правителството заявиха, че ако предложението им бъде отхвърлено, Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 29 март без споразумение с останалите страни от блока.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай