Г-7 оставя в сила санкциите за Русия (ОБЗОР)

Г-7 оставя в сила санкциите за Русия (ОБЗОР) | StandartNews.com

След срещата на Г-7 в Бавария германският канцлер Ангела Меркел обяви, че лидерите са обсъдили присъединяването на Крим към Русия и са обещали да наложат по-твърди санкции срещу Москва в случай на ескалация на конфликта в Източна Украйна. "Готови сме да направим това, ако стане необходимо. Истината е обаче, че не искаме да засилваме санкциите", каза Меркел. Тя отбеляза, че конфликтът в Украйна може да бъде решен само по политически път, като в основата на мирното му уреждане трябва да стоят минските договорености. С това, по думите й, са съгласни всички лидери от Г-7.

"Имаме нужда от сътрудничеството на Русия за решаване на международните конфликти", добави канцлерът. Москва от своя страна заяви, че не вижда нищо ново в коментарите на лидерите на Г-7, които заемат твърда позиция към нея по въпроса за санкциите, но намекна, че сред страните членки има разногласия, предаде Ройтерс.

"Да, ние обърнахме внимание на последните изявления за санкции. Това не са нови тези. Освен това ние привлякохме вниманието към факта, че сред участниците в тази среща има нюанси на подхода. Някои говорят за необходимостта от диалог с Русия и за невъзможността за решаване на сериозни проблеми без този диалог, така че продължаваме да следим внимателно", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Лидерите на Г-7 планират още да ускорят търговските преговори между САЩ и Европа. Целта е ключовите преговори да приключат до края на годината. Това сочи проектът за заключителна декларация от срещата на върха на Г-7. Лидерите подкрепиха поставянето на задължителна цел за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий. Изменението на климата бе водеща тема в дневния ред на срещата вчера. На нея бяха обсъдени още борбата с епидемиите, срещу тероризма на "Боко Харам" и "Ислямска държава" и развитието на Африка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай