Г-7 призова Русия да спре провокациите

Външните министри заявиха, че са загрижени от голямото натрупване на руски военни сили по границите на Украйна

Г-7 призова Русия да спре провокациите | StandartNews.com

Външните министри от Г7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените американски щати) и върховният представител на Европейския съюз призоваха Русия да „прекрати провокациите си“ на границата между Украйна и Русия.

Външните министри заявиха, че са „дълбоко загрижени от голямото продължаващо натрупване на руски военни сили по границите на Украйна и в незаконно анексирания Крим. "

Министрите заявиха, че действията на Русия представляват „дестабилизиращи дейности“.

„Призоваваме Русия да прекрати провокациите си и незабавно да деескалира напрежението в съответствие с международните си задължения“, се казва в изявлението. „По-специално, ние призоваваме Русия да спазва принципите и ангажиментите на ОССЕ, които е подписала, относно прозрачността на военните движения и да отговори на процедурата, установена съгласно глава III от Виенския документ.“

„Подчертаваме силната си признателност и непрекъсната подкрепа за усилията на Франция и Германия чрез Нормандския процес за осигуряване на пълното прилагане на споразуменията от Минск, което е единственият начин за трайно политическо решение на конфликта“, продължиха министрите. „Призоваваме всички страни да се включат конструктивно в Тристранната контактна група по предложенията на ОССЕ за потвърждаване и укрепване на прекратяването на огъня.“

Миналата седмица американската мисия към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че Русия не е присъствала на преговори за сваляне на насилието на границата, за което призова Украйна.

Докладите сочат, че в района на Донбас в източна Украйна има повече войски, отколкото по време на анексирането на Крим през 2014 г.

Държавен секретар Антъни Блинкен разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник, където те обсъдиха нарастващата агресия на Русия.

„Секретарят Блинкен и генералният секретар Столтенберг обсъдиха редица въпроси, включително непосредствената необходимост Русия да спре агресивното си военно натрупване по границите на Украйна и в окупирания Крим“, се казва в изявление на Държавния департамент.

Миналата седмица бе съобщено, че САЩ ще изпратят два военни кораба до Черно море в отговор на натрупването на военни сили в Русия. Корабите ще останат в Черно море до 4 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай