Г-7 и НАТО с голямо обещание към Украйна

Знаков разговор

Г-7 и НАТО с голямо обещание към Украйна | StandartNews.com

Премиерът на Великобритания Риши Сунак заяви днес пред лидерите от Г-7 и НАТО, че Великобритания е готова да подкрепя Украйна с военна, хуманитарна и икономическа помощ "толкова дълго, колкото е необходимо", предаде Ройтерс, цитирайки неговата канцелария.

"Той (премиерът Риши Сунак) очерта настоящата британска военна, хуманитарна и икономическа помощ за Украйна и подчерта, че тази подкрепа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в изявление на говорител на "Даунинг стрийт" след видеоконферентната среща.

Президентът на САЩ Джо Байдън организира разговорите на фона на опасения, че подкрепата за Киев в борбата срещу Русия отслабва, особено в Съединените щати, където Конгресът изключи пакет помощ за Украйна от спешен закон, имащ за цел да предотврати частично спиране на работата на федералното правителство, отбелязва Ройтерс.

Байдън казал на лидерите от Г-7 и на европейските страни, че Вашингтон ще продължи да поддържа Украйна, заяви полският президент Анджей Дуда.

"Той ни увери, че подкрепата, която се предоставя на Украйна, се запазва, особено военната помощ. Каза, че ще осигури тази подкрепа в Конгреса", заяви Дуда на пресконференция.

"Добър телефонен разговор с лидерите на ЕС, Г-7, НАТО и Букурещката (девятка)", написа в "Екс" председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА. Тя увери, че подкрепата за Украйна остава непоколебима.

"Докато Русия продължава бруталната си война, ние всички се ангажираме да подкрепяме #Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", написа също в "Екс" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според Белия дом в разговора са участвали канадският премиер Джъстин Трюдо, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, германският канцлер Олаф Шолц, италианската министър-председателка Джорджа Мелони, японският премиер Фумио Кишида, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президентАнджей Дуда, президентът на Румъния Клаус Йоханис, британският премиер Риши Сунак и френската министърка на външните работи Катрин Колона, отбелязва ДПА, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай