Г-7 даде мисия на Китай. Зеленски в акция

Ето какво решиха световните лидери

Г-7 даде мисия на Китай. Зеленски в акция | StandartNews.com

Засилване на санкциите срещу Русия, продължаване на подкрепата за Украйна и намаляване на търговската зависимост от Китай. Това са основните призиви, около които се обединиха лидерите на страните от Г-7 на продължаващата среща на върха в Хирошима, Япония. В заключителния документ от срещата те осъдиха "бруталната война" на Русия срещу Украйна и определиха действията на Москва като "сериозно нарушаване на международното право". Към срещата се присъедини украинският президент Володимир Зеленски. Обобщение на Лъчезар Вълев:

Лидерите на седемте най-богати демокрации в света призоваха за „справедлив и траен мир“ и потвърдиха намерението си да предоставят на Украйна военна, финансова и хуманитарна подкрепа.

Ключов момент от събитието е пристигането в Япония на украинския президент Володимир Зеленски, който се присъедини към срещата. Той и отправи призив за подкрепа на страната му във войната й с Русия, написа в туитър: Япония, Г-7, важни срещи с партньори и приятели на Украйна. Сигурност и засилено сътрудничество за нашата победа. Днес мирът ще бъде по-близо.

Зеленски се срещна с британския премиер Риши Сунак, с германския канцлер Олаф Шолц, както и с индийския премиер Нарендра Моди. Последният обеща, че Индия ще направи всичко, което може, за да реши украинската криза и ще продължи да предоставя на Украйна хуманитарна помощ..

Пристигането на украинския президент в Хирошима идва ден след като Белият дом обяви, че ще разреши на съюзническите страни да доставят на Украйна произведени от САЩ изтребители F-16. Преди да замине за Япония, Зеленски определи решението като „историческо.

Москва от своя страна предупреди Запада да не изпраща самолети в Украйна. Западните страни ще поемат "колосални рискове", ако доставят на Украйна изтребители F-16, каза днес руският заместник външен министър Александър Грушко, цитиран от агенция ТАСС.

А според официален американски представител се очаква президентът на САЩ Джо Байдън да обяви нов пакет от военна помощ от 375 милиона долара за Украйна, докато е в Хирошима за срещата на върха.

Вчера Байдън е заявил пред лидерите на Г-7, че Вашингтон подкрепя съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на изтребители F-16, съобщи Гардиън като се позова на висши американски служители.

Извън темата Украйна, лидерите на Г-7 предупредиха в заключителната декларация Китай за неговите "военни активности" в Азиатско-тихоокеанския регион, на което от външното министерство на Китай реагира с остро недоволство.

От Г-7 призоваха и за разработване и приемане на технически стандарти, за да поддържат изкуствения интелект, на които можем да се доверим и заявиха, че управлението на технологията не върви паралелно с нейното разразстване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай