Фурор в Лох Нес! Ще открият ли шотландското чудовище

Най-голямото издирване от 50 години насам

Фурор в Лох Нес! Ще открият ли шотландското чудовище | StandartNews.com

Изследователи и доброволци започват днес най-голямото издирване на шотландското чудовище Неси от 50 години насам, съобщи АФП.

Различни средства ще бъдат използвани в опит да се разгадае мистерията - дронове, оборудвани с термични скенери, лодки с инфрачервени камери, хидрофони.  

Нашата цел винаги е била да записваме, изучаваме и анализираме всички видове поведение и природни явления, които са трудни за обяснение, обяснява Алън Маккена от изследователския екип "Доброволци, изследващи Лох Нес".

Той организира наблюденията съвместно с Центъра "Лох Нес" в Дръмнадрочит, малко селце в северната част на Шотландия на брега на езерото.

Изследователите смятат, че термоскенерите могат да идентифицират всякакви аномалии, а хидрофонът ще открие необичайно силни звуци под водата в езерото с площ 56 км2 и дълбочина 240 м, отбелязва БТА.

Съществуването на чудовище в езерото Лох Нес е легенда, която датира от древни времена. Каменни гравюри, направени от пиктите, които са живели в района по онова време, изобразяват мистериозен звяр с перки. Първите писмени сведения за него датират от 565 г. в биографията на ирландския монах свети Коломба, който евангелизира Шотландия през VI в. и обяснява, че е заповядал на чудовището да се махне. 

Първото съвременно наблюдение на Неси е отразено в местен вестник през май 1933 г. Бизнесмен от района и съпругата му шофирали покрай езерото, когато ги изненадала "огромна вълна" във водата. През декември 1933 г. британският вестник "Дейли мейл" наема южноафриканския ловец на едър дивеч Мармадюк Уедъръл да намери съществото. Той открива големи отпечатъци от крака, които според него принадлежат на животно с дължина около шест метра. По-късно учени от Природонаучния музей обясняват, че следите са направени със стойка за чадър или с фалшив крак на хипопотам. 

През 1934 г. английският лекар Робърт Уилсън прави така наречената "снимка на хирурга" - изображение, което изглежда изобразява главата и издължената шия на Неси, излизащи от водата. Снимката, публикувана в "Дейли мейл", е фалшива, но издига чудовището от Лох Нес до статут на международна знаменитост.

Според центъра "Лох Нес" чудовището е виждано повече от 1000 пъти. Интересът към него носи милиони лири благодарение на туризма.

През 1987 г. езерото е изследвано със сонар. Организаторите твърдят, че са открили "неидентифициран обект с необичаен размер и здравина" в дълбините.

През 2018 г. изследователи провеждат ДНК изследване на езерото Лох Нес, за да определят какви организми живеят във водите му. Нищо не е намерено, освен многобройни змиорки.

Този уикенд ни дава възможност да претърсим водите по безпрецедентен начин и нямаме търпение да видим какво ще открием, обяснява Пол Никсън, главен изпълнителен директор на Центъра "Лох Нес".

Организаторите призоваха доброволци да наблюдават всяко движение във водата или други необясними явления през уикенда. За участие са се регистрирали повече от 300 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай