Фронтекс ни помага за охраната на турската граница

Фронтекс ни помага за охраната на турската граница | StandartNews.com

Ще има още 100 000 места за подслоняване на бежанци, решиха европейските лидери

План от 17 точки за овладяване на безпрецедентната бежанска криза приеха на своя извънредна среща лидерите на страни членки на ЕС и тези на балкански държави, свикана в Брюксел в неделя. В нея участва и премиерът Бойко Борисов. Едно от решенията предвижда европейската гранична служба Фронтекс да окаже допълнителна подкрепа за защита на българо-турската граница. Планът предвижда също така да бъдат осигурени 100 000 нови места за настаняване на мигранти. Половината от тях ще бъдат в Гърция, а останалите 50 000 - в балкански страни по на север. ЕС също така възнамерява да се опита да убеди бежанците да изчакват в Гърция платени полети за други страни, предлагащи убежище, вместо да предприемат опасни походи през Балканите, предаде Ройтерс. Сред 17-те точки се предвижда до седмица да бъдат изпратени 400 полицаи в Словения, където има голям бежански натиск. Държавите на Балканите са се договорили още да се въздържат от едностранни решения относно миграционната криза, които могат да се отразят негативно на останалите. С други думи те не трябва да насърчават придвижването на мигранти към границите на съседни страни, без предварително да ги уведомят.

Лидерите са се разбрали също така да бъдат назначени лица за свръзка, които да предоставят информация на други страни за броя на бежанците. Участниците в срещата са решили в рамките на 24 часа да бъде осигурявана финансова и друга помощ на държавите, които изпаднат в затруднение да се справят с мигрантските потоци. Сред институциите, от които може да се търси помощ, са Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи след срещата, че миграционната криза е най-сложното предизвикателство пред ЕС за последните 40-50 години. Той заяви, че за получаване на убежище в ЕС всички мигранти трябва да преминат "поголовна регистрация". За целта Гърция ще създаде регистрационни центрове на своя територия. Същото ще направят и други страни в региона.

"Трябва да сложим край на неорганизираното пресичане на границите. Ако няма регистрация, няма да има и права за пристигащите", подчерта той. "Това е един от най-големите тестове, които Европа е преминавала", коментира германският канцлер Ангела Меркел.

Сирийски бойци: Москва да спре бомбите

Бунтовниците от Свободната сирийска армия заявиха, че ще отхвърлят военната помощ, предлагана от Русия, докато тя не спре да ги бомбардира, предаде Би Би Си. Говорителят на бойците коментира, че Русия трябва да спре да бомбардира техните бази и чак след това те могат да говорят за евентуално бъдещо сътрудничество. Това изявление дойде в отговор на предложението на Москва да предостави въздушна подкрепа за "патриотичните" бунтовници, борещи се срещу екстремистите от "Ислямска държава". От Русия подчертаха, че нейните въздушни удари са насочени само срещу "терористите" в Сирия.

САЩ: Русия може да ни спре интернета

Пентагонът е крайно разтревожен от присъствието на руски кораби и подводници във води, където минават ключови подводни комуникационни кабели, осигуряващи телефонни и интернет връзки на страната, съобщи "Ню Йорк таймс". Пентагонът се опасява, че при повишено "напрежение или конфликт" между двете държави оптичните кабели на океанското дъно "ще бъдат повредени" от Русия с цел "да се прекъснат комуникациите, от които зависят толкова много правителството, икономиката и гражданите на западните страни". Оценките за подобни заплахи от страна на Русия са строго засекретени и не се обсъждат публично.

9 убити при операция срещу ИД в Турция

С общо 9 жертви, двама от които полицаи, завърши спецоперация на турската полиция срещу предполагаема клетка на "Ислямска държава" в градчето Каяпинар, в югоизточната турска провинция Диарбекир. Операцията започнала в 04.00 ч, след като спецчасти обградили с бронирани автомобили къща, в която имало информация, че се укриват джихадисти, съобщи ЕФЕ. Когато командосите влезли в градината, за да щурмуват къщата, заподозрените задействали скрити взривни устройства. При детонацията били ранени седем командоси, двама от които починали в болница. Започнала престрелка с автоматично оръжие, която продължила с часове. При стрелбата загинали седмина предполагаеми джихадисти, а други трима били заловени. Според Хюриет разбитата клетка подготвяла самоубийствени атентати като този в Анкара на 10 октомври, когато загинаха 102-ма души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай