Франция няма да позволи ядрено въоръжен Иран

Франция няма да позволи ядрено въоръжен Иран | StandartNews.com

Йерусалим. Френският президент Франсоа Оланд увери Израел в неделя, че Франция ще продължи да се противопоставя на облекчаването на икономически санкции срещу Иран, докато Париж не се убеди, че Техеран е приключил с програмата за ядреното си въоръжение, предаде Ройтерс.

Изказването на Оланд, в началото на тридневното му посещение в Израел, може да помогне за укрепване на интензивната кампания от страна на министър-председателя Бенямин Нетаняху да убеди световните сили да преразгледат условията на предлаганата ядрена сделка с Иран преди преговорите тази седмица в Женева.

"Франция няма да позволи разпространението на ядрено оръжие", каза Оланд в церемонията по посрещането му на летището в Тел Авив. "Докато ние не сме сигурни, че Иран се е отказал от ядрени оръжия, ние ще продължим да настояваме за всички наши изисквания и санкции."

След държавното посещение на Оланд, Нетаняху планира да пътува за Москва в сряда, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, а след това ще се върне в Израел, за да разговаря с държавния секретар на САЩ Джон Кери в петък.

"Надявам се, че ще можем да убедим нашите приятели по време на тази седмица и в дните, които следват, че е възможно да се постигне много по-добро споразумение", заяви Нетаняху в публично изказване в началото на седмичното заседание на кабинета.

Нетаняху каза, че строгите мерки трябва не само да останат, но и да се засилят, докато Иран не демонтира цялата си програма за обогатяване на уран.

Неговата позиция е намерил подкрепа в Конгреса на САЩ, където законодателство, което ще наложи нови строги санкции срещу Иран, ще бъде разисквано в Сената през следващата седмица.

Иранският въпрос бе основната тема в преговорите на Нетаняху с Оланд. Израел похвали Франция за заемането на твърда позиция в предишния кръг преговори, а Техеран обвинява Париж на блокиране на споразумението.

Нетаняху заяви, че няма да се обвързва с условията на сделката с Иран и повтори, че Израел , който често е смятан за единствената ядрена сила в Близкиа изток, ще предприеме военни действия, ако Иран е близо до получаване на атомна бомба.

Иран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели.

Във Вашингтон в петък, високопоставен представител на САЩ заяви, че сделката е "напълно възможна" в предстоящите преговори в Женева, въпреки трудните въпроси, които остават нерешени.

Американският президент Барак Обама призова американските законодатели да не налагат нови санкции на Иран, докато преговорите продължават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай