Франция очаква четириседмична национална карантина

Съобщението идва след рекорден брой нови случаи във Франция

Франция очаква четириседмична национална карантина | StandartNews.com

Очаква се, френският президент Еманюел Макрон да наложи нова четириседмична национална карантина, за да спре разпространението на Covid-19, съобщават френските медии.

Съобщението идва след рекорден брой нови случаи във Франция, които са оказали натиск върху болниците, и поразително нарастване на смъртните случаи.

Макрон трябва да направи телевизионно обръщение тази вечер, след като проведе второ спешно заседание с правителствени министри. Премиерът Жан Кастекс също се срещна със синдикални лидери и опозиционни партии, за да обоснове необходимостта от по-строги мерки.

Големи части от Франция, включително Париж, са поставени под вечерен час, но служителите казват, че това не е достатъчно, за да спре вируса.

Имаше спекулации, че правителството ще въведе по-ранен вечерен час или частични блокировки в райони, най-силно засегнати от Covid-19.

Предпола се, че всички барове и ресторанти в цялата страна ще трябва да бъдат затворени. Не е ясно дали всички магазини ще могат да останат отворени или само тези, които продават стоки от първа необходимост, както по време на пролетното заключване.

BFMTV съобщи, че официални източници са потвърдили, че училищата и някои обществени услуги ще останат отворени, но според други доклади средните и гимназиите ще бъдат затворени.

В понеделник председателят на френския научен комитет, съветващ правителството, Жан-Франсоа Делфрайси заяви пред радио RTL, че вярва, че броят на новите случаи на Covid-19 може да достигне до 100 000.

„Ние сме в трудна, дори критична ситуация. Предвидихме втора вълна, но сами сме изненадани от бруталността на случилото се през последните 10 дни. Втората вълна вероятно ще бъде по-лоша от първата “, каза Делфраси.

Той добави: „Много хора все още не са осъзнали какво ни очаква. Тази вълна нахлува в Европа.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай