Фонд от €250 000 за протестите в Украйна

Фонд от €250 000 за протестите в Украйна | StandartNews.com

Киев. Протестиращите в Украйна са набрали над четвърт милион евро за финансиране на протестите, съобщиха световните медии. Очаква се в близките дни демонстрациите да продължат с нова сила, за днес и утре са планирани мащабни опозиционни митинги.

Опозиционните партии се надяват да съберат стотици хиляди протестиращи срещу властта както миналия уикенд. Лидерите на партиите призоваха хората за мирни демонстрации."Всеки, който проявява агресия, ще си има работа лично с мен", категоричен бе боксьорът Виталий Кличко, който оглавява партия УДАР.

В неделния ден се очаква да се сблъскат протестен митинг на опозицията и контрамитинг в подкрепа на управляващите, които ще се проведат по едно и също време в центъра на столицата.

Митинг в подкрепа на властта има и днес. Според ИТАР-ТАСС няколко хиляди привърженици на управляващата Партия на регионите в Украйна са се събрали в центъра на столицата и се изтеглят в колони към Мариинския парк, където е палатковият лагер на поддръжниците на властта. "Дошли сме да подкрепим президента Виктор Янукович", заявява участник в митинга. "Украйна има нужда от спокойствие и работеща икономика", смята друг. Демонстрантите носят украинското знаме и плакати с имената на своите области и градове.

Европейският съюз се тревожи от ситуацията в Украйна, най-вече защото "изпуска една доста евтина, да не кажем безплатна добавка към печалбите, особено в сегашната криза", заяви пред телевизия Росия-24 руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Интерфакс. Той коментира причините за размириците така: "Мислещите с категории или-или и онези, които поставяха като главна задача на целия проект Източно партньорство да откъсне нашите съседи от Русия, макар изкуствено и с шантаж, видяха, че нещата не са толкова прости".

Стотици хиляди граждани на Украйна протестират по улиците от края на ноември насам, след като президентът на страната Виктор Янукович отказа да подпише търговско споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Сагата се развива на няколко плана между натиска от Русия, междупартийните боричкания в Украйна и стремежа на хората към европейско бъдеще на страната им. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай