Събота,

Фон дер Лайен срази Путин: Украйна и Европа ще победят

От: Агенция Стандарт -
2163
Фон дер Лайен срази Путин: Украйна и Европа ще победят
A
A
A

Имаме необходимия кураж с необходимата солидарност и руският президент Владимир Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта си за състоянието на Съюза.   

„Санкциите ще останат. В момента ние трябва да продължим по този начин, а не да се примиряваме. Трябва да го кажем много ясно. Същото важи и за финансовата подкрепа към Украйна. Възстановяването на страната ще струва огромни ресурси”, уточни тя.

Според нея европейците са изправени пред изпитание от онези, които искат да ги видят разделени. „Това не е само война, която руснаците започнаха срещу Украйна. Това е война за нашата енергия, за нашата икономика и ценности. Това е война за нашето бъдеще. Става въпрос за автокрация срещу демокрацията”, категорична е Фон дер Лайен.

ВИЖ ОЩЕ: Шефката на Еврокомисията обявява как ще борим енергийната криза

Председателят на Европейската комисия е на мнение, че днес смелостта има име - „Украйна”. „Смелостта има лице и то е лицето на украинските мъже и жени, изправили се пред руската агресия”, подчерта тя.

Фон дер Лайен посочи, че от началото на войната Европа е заедно с Украйна с оръжия, с финансиране, с приемане на бежанци и с „най-тежките санкции”, които светът е виждал досега.

„Финансовият сектор на Русия е на командно дишане. Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя своите военни машини, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини”, отчете още тя.

И добави: „Кремъл е този, който направи това с руската икономика. Това е цената за политиката на Путин за унищожение”, категорична е Фон дер Лайен. 

Председателят на ЕК отчете, че досега Европа е дала на Украйна над 90 млрд. евро финансова помощ, без да се взима предвид военната такава. „Нападенията на Русия са увредили или унищожили над 70 училища. Ще похарчим над 100 млн. евро за построяване на училища”, обяви тя.

Тя обяви още, че Украйна ще бъде включена безплатно в роуминг системата на Европейския съюз. „Комисията ще работи заедно с Украйна, за да ѝ гарантира безпроблемен достъп до единния пазар на ЕС. Днес ще обсъдя всичко това със Зеленски”, каза председателят на ЕК.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com