Фон дер Лайен с голямо обещание към Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия е на балканска обиколка

Фон дер Лайен с голямо обещание към Западните Балкани | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен представи в Скопие пакет с подкрепа за справяне с енергийната криза на Западни Балкани.

Като част от балканската си обиколка, тя ще бъде в Тирана днес, а след това ще посети Косово, Босна и Херцеговина и Сърбия, а на 29 октомври ще бъде в Черна гора, предаде Франс прес.

Европейската комисия обещава 500 милиона евро за подобряване на енергийната инфраструктура на Западните Балкани. Това заяви по време на посещението си в Скопие председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея първоначално комисията ще предостави 80 милиона евро под формата на незабавна подкрепа за бюджета, за да може Северна Македония да се справи с влиянието на растящите енергийни цени. 500-те милиона евро, които са за целия регион, ще бъдат под формата на грантове за инвестиране в енергийна свързаност и ефективност, както и във възобновяема енергия, предаде БНР.

Посещението на Урсула фон дер Лайен е второто в Северна Македония за годината. През юли тя говори пред парламента на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай