"Фолксваген" маха лъжливия софтуер

"Фолксваген" маха лъжливия софтуер | StandartNews.com

"СЕАТ" призна за 700 000 автомобила, оборудвани с механизма

"Фолксваген" подготвя подмяна "в следващите дни" на софтуера на нейни автомобили, за който бе установено, че манипулира лабораторните данни за вредни емисии от дизелов двигател на компанията. Новият главен изпълнителен директор Матиас Мюлер заяви, че е изготвен цялостен план за извикването в обслужващите сервизи на близо 11 милиона автомобила, след което през октомври регулаторните органи да бъдат информирани какво е предприел най-големият европейски производител за решаване на проблема. Това е станало на среща при закрити врати с около 1000 водещи ръководители на "Фолксваген" в централата във Волфсбург късно в понеделник, съобщи Ройтерс. "Очакват ни дълъг път и много тeжка работа. Ще успеем да постигнем напредък стъпка по стъпка, но ще има и още разочарования", се казва в текста на речта на Мюлер. Германският регулатор КВА даде на компанията срок до 7 октомври да представи плана си за привеждане на двигателите към стандартите в страната и ЕС.

Досега е известно от отделните компании в структурата на групата, че проблемни са 5 млн. леки коли "Фолксваген", 2,1 млн. "Ауди", 1,2 млн. "Шкода" и 1,8 млн. лекотоварни автомобила. Вчера от "СЕАТ" обявиха, че около 700 000 от нейните коли са оборудвани със софтуера, който позволи на основната компания "Фолксваген" да измами тестовете за вредни емисии на дизеловите си двигатели в САЩ, съобщи Би Би Си. Говорител на "СЕАТ" заяви, че малка част от колите били доставени в Испания, но разпространителите са били посъветвани да ги изтеглят от продажба.

Скандалът бе разкрит след като Агенцията за защита на околната среда на САЩ установи, че някои дизелови автомобили са оборудвани с устройства, които засичат, когато колата е процес на тестване, и променят ефективността на двигателя за подобряване на резултатите. В понеделник германски прокурори обявиха, че са започнали разследване срещу доскорошния главен изпълнителен директор на "Фолксваген". Подозренията срещу Мартин Винтеркорн, който подаде оставка преди по-малко от седмица заради "дизеловия скандал", са за "измама при продажбата на автомобили с манипулирани данни за вредните емисии". Също в понеделник ръководството на "Фолксваген" временно отстрани шефовете на отделите за изследвания и проучвания във "Фолксваген" и дъщерните компании "Порше" и "Ауди".

Мюлер пък е съобщил още, че VW ще бъде отделен като независим бранд - статут, с какъвто се ползват "Ауди" и "Порше". "Новата структура на компанията е първа крачка и основа за модернизирането на "Фолксваген" като нова и по-добра компания", заявил шефът пред мениджърите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай