Финландският президент даде знак за НАТО, какво иска от САЩ

Литва ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 11 и 12 юли в столицата

Финландският президент даде знак за НАТО, какво иска от САЩ | StandartNews.com

Финландският президент заяви, че се надява Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО до юли, и намекна, че иска Съединените щати да окажат натиск върху Турция, за да одобри кандидатурите им за членство, предаде Асошиейтед прес.

Ако въпросът се проточи, целият процес на приемане на нови членове във военния съюз ще бъде поставен под въпрос, заяви президентът Саули Нинистьо.

"Ако това не се случи до срещата във Вилнюс, защо да се случи след това?", каза той.

Литва ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 11 и 12 юли в столицата на балтийската република.

За приемането на нови членове в НАТО се изисква единодушно одобрение от настоящите членове. Турция и Унгария са единствените страни от 30-членния военен съюз, които не са одобрили официално присъединяването на Швеция и Финландия. Докато Унгария обеща да направи това през февруари, Турция не е изразила готовност да ратифицира присъединяването на двете страни в скоро време.

Финландският президент подчерта, че окончателното решение на Турция зависи от президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Смятам, че в никакъв случай той няма да позволи да бъде повлиян от какъвто и да е било обществен натиск", заяви Нинистьо, цитиран от БТА. "Но ако нещо произлезе на двустранните преговори между САЩ и Турция, това може да окаже влияние", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай