Европейски премиер подаде оставка, какво следва

Няколко министри вече напуснаха правителството

Европейски премиер подаде оставка, какво следва | StandartNews.com

Ръководителят на словашкото правителство Едуард Хегер заяви, че ще подаде оставката си на президента. "Взех решение да предложа оставката си на президента“, каза Хегер в изявление за пресата в неделя, предаде БГНЕС.

Прeмиерът съобщи, че е внесъл няколко предложения до президента Зузана Чапутова за разрешаване на кризата в правителството, но тя не е подкрепила нито едно от тях, затова той е решил да подаде оставка.

По-рано министърът на земеделието Самуел Вълчан също обяви желанието си да подаде оставка. Той взе решението на фона на съобщения, че фирма, за която се твърди, че е свързана със семейството му, е получила над 1,4 милиона евро невъзстановими държавни субсидии.

Словашкият външен министър Растислав Качер също изпрати писмо с оставка до държавния глава, като не уточни причините за решението си.

В края на 2022 г. словашкият парламент гласува недоверие на правителството на Хегер, но кабинетът под негово ръководство продължи да изпълнява задълженията си, тъй като това не противоречи на конституцията на страната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай