Европарламентът гласува Брекзит

В 19ч. българско време Брюксел трябва окончателно да гласува излизането на Великобритания от ЕС

Европарламентът гласува Брекзит | StandartNews.com

Брюксел дава последната зелена светлина за Брекзит довечера. В 19ч. българско време Европарламентът трябва окончателно да гласува излизането на Великобритания от ЕС. Гласуването идва след приключилия процес на ратификация на документа от Обединеното кралство и положителната препоръка от комисията по конституционни въпроси на Европарламента миналата седмица.

Преди гласуването, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще участват в дебат с лидерите на политическите групи. След вота, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли ще направи изявление в пленарната зала, а след това евродепутати от Обединеното кралство и лидери на групите ще отбележат момента с кратка церемония.

За да влезе в сила, споразумението за оттегляне на Обединеното кралство трябва да бъде одобрено от Европарламента с обикновено мнозинство и след това с квалифицирано мнозинство от Съвета. Очаква се Съветът да вземе решението си чрез писмена процедура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай