Европа: Затягайте морската граница заради Русия

Европа: Затягайте морската граница заради Русия | StandartNews.com

Комисията по външни работи към Европейския парламент ще представи за обсъждане и гласуване доклада за стратегическото военно положение в Черноморския басейн след анексирането на Крим от Русия. В предварителните текстове на комисията за пореден път се изразява категорична подкрепа относно непризнаването на анексирането на Крим от Русия, като евродепутатите отново заявяват своята ангажираност по отношение на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в съответствие с Устава на ООН.

Комисията изцяло подкрепя за заключенията на Европейския съвет, че ЕС няма да признае незаконно анексираните Крим и Севастопол. Докладът предупреждава, ще окупирайки целия полуостров, Русия е придобила
„много важен трамплин за нападения" на запад и на юг, както и си осигурява един „южен Калининград - пряк контакт с НАТО".

Комисията препоръчва на страните- членки на ЕС и на самия Съюз внимателно да преразгледат стратегиите си за сигурност, като в това число обърне внимание и на морската сигурност. В доклада депутатите изразяват и притеснение от настъпателното военно присъствие на Русия в региона на Черно море и разширяването и модернизирането на руския морски флот. Комисията изразява сериозна загриженост относно изказвания на Владимир Путин, че е готов да приведе в режим на готовност руските ядрени сили при анексирането на Крим, ако Западът се намеси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай