Европа отбелязва победата над фашизма

Европа отбелязва победата над фашизма  | StandartNews.com

Европа отбелязва Денят на победата срещу фашизма и 70 години от края на Втората световна война. Отбелязва се в страните съюзнички от антихитлеристката коалиция. Тази нощ започна възпоменателната церемония в Полша.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери отправи поздравление към гражданите на Европа по случай годишнината. "Преди повече от 60 години европейските страни поеха по нов път, който обедини континента. Направихте го не с оръжие, а със свободна търговия, обмен на идеи и върховенство на закона..", каза Кери.

У нас парламентът ще обсъди и гласува Декларация по повод на 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия. Вносител на текста е комисията по външна политика.

В изготвения компромисен вариант се изразява признателност към българските воини, сражавали се във Втората световна война. Освен това се отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия. Осъждат се и всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие и се призовава към въздържане от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа, информира още БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай