Европа бясна на САЩ за бръмбарите

Берлин заговори за Студената война, Америка подслушвала по 500 млн. разговора на месец

Европа бясна на САЩ за бръмбарите | StandartNews.com

Брюксел. Вълна на възмущение, гняв и искания за обяснение от Вашингтон предизвика в Европа разкритието на списание "Шпигел", че САЩ масово са подслушвали и шпионирали европейски институции. ЕС отправи питане към американските власти за тези твърдения, германският правосъден министър заговори за методите на Студената война, а председателят на ЕП Мартин Шулц предупреди, че може да има последствия за отношенията. В събота "Шпигел" гръмна с новината, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е шпионирала представителствата на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, както и централата на Европейския съвет в Брюксел. Списанието се позова на поверителни документи, до които е получило достъп отчасти благодарение на бившия американски консултант на АНС Едуард Сноудън. Вчера последва мигновена реакция от ЕС.

Шефът на Европарламента Мартин Шулц каза, че е "дълбоко обезпокоен и шокиран". "Ако твърденията се докажат, това ще е изключително тежък проблем, който ще навреди значително на отношенията между ЕС и САЩ", каза Шулц и настоя за "пълно изясняване и експедитивно предоставяне на допълнителна информация от американските власти". Германският министър на правосъдието Сабине Лойтхойcер-Шнаренбергер заяви, че твърденията за подслушване й напомнят на "методите, използвани от враговете по време на Студената война". По думите на Лойтхойcер-Шнаренбергер е "непонятно, че нашите приятели в САЩ виждат европейците като врагове". От ЕК съобщиха, че са се свързали незабавно с американските власти във Вашингтон и Брюксел и са ги уведомили за появилата се в печата информация. "Те казаха, че ще проверят достоверността на публикуваната информация и ще ни отговорят", обяви ЕК.

Вчера "Шпигел" съобщи още, че САЩ следят 500 млн. телефонни обаждания, имейли и текстови съобщения в Германия на месец. Според документа, с който "Шпигел" се е запознало, САЩ включвали Германия в категорията "третокласен" партньор и следеното там било по-силно, отколкото във всяка друга страна от ЕС, сходно по мащаби с това в Китай, Ирак или Саудитска Арабия. Списанието привежда статистика, според която АНС следи на ден до 20 милиона телефонни разговори и 10 милиона интернет комуникации в Германия. В най-натоварените дни се стигало до следенето на 60 милиона телефонни връзки.

"Шпигел" съобщава също, че във Франция САЩ следят около 2 млн. интернет данни на ден. Само Канада, Австралия, Великобритания и Нова Зеландия са нарочно изключени от шпионските атаки.

Американците знаят данните на половин Европа

Специалните служби на най-малко 7 страни членки на ЕС предават на американската Агенция за национална сигурност информация за лични данни, телефонни разговори и интернет активността на свои граждани, съобщава сайтът Privacy Surgeon.

Според бившия сътрудник на агенцията - Уейн Медсън, Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Дания имат споразумение със САЩ. То задължава специалните им служби - при искане от страна на АНС на САЩ, да предават информация за гражданите си, включително за разговорите по мобилните им телефони и контактите им в интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай