Европа разделена в битката с коронавируса

Това показва публикуваното днес ново проучване

Европа разделена в битката с коронавируса | StandartNews.com

Европейците са разделени по отношение на мерките, предприети от институциите на ЕС за борба с пандемията от коронавирус.

Това показва публикуваното днес ново проучване "Стандартен Евробарометър".

Икономическото положение е основна загриженост и на национално равнище, следвано от здравеопазването и безработицата.

45 % от анкетираните са "удовлетворени" по отношение на мерките срещу коронавируса спрямо 44 % "неудовлетворени".

Мнозинството от анкетираните в 19 държави членки обаче са удовлетворени от мерките, предприети от институциите на Европейския съюз за борба с пандемията от коронавирус. Най-високите положителни стойности се наблюдават в Ирландия (71 %); Унгария, Румъния и Полша (по 60 %).

В седем държави мнозинството от анкетираните са "неудовлетворени", особено в Люксембург (63 %), Италия (58 %), Гърция и Чехия (по 55 %) и Испания (52 %). В Австрия анкетираните са поравно удовлетворени и неудовлетворени (по 47 %).

Личният опит на европейците с мерките за изолация в домашни условия беше много разнообразен. Като цяло близо трима от всеки десет европейци заявяват, че им е било доста лесно да се справят с наложените им ограничения (31 %), докато една четвърт заявяват, че им е било доста трудно (25 %). И накрая, 30 % заявяват, че им е било "както лесно, така и трудно да се справят".

64 % от европейците считат, че положението е "лошо", а 42 % от европейците смятат, че икономиката на тяхната държава ще се възстанови от неблагоприятните последици от пандемията от коронавирус "през 2023 г. или по-късно".

В 15 държави членки мнозинството от анкетираните заявяват, че се доверяват на ЕС, като най-високите равнища се наблюдават в Ирландия (73 %), Дания (63 %) и Литва (59 %). Най-ниските равнища на доверие в ЕС се наблюдават в Италия (28 %), Франция (30 %) и Гърция (32 %).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай