Петък,

Еврокомисията моли за милост към Лондон

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Координиран подход към ограниченията по отношение на пътуванията от и за Великобритания поиска днес Европейската комисия. Мерките бяха въведени от повечето държави-членки заради новия щам на коронавируса.

Според Брюксел забраните на полети и забраните за пътуване с влак трябва да бъдат отменени и трябва да се осигури нормален транспорт за доставките.

Европейската комисия смята, че несъществените пътувания не трябва да бъдат насърчавани, но в същото време гражданите на ЕС и Великобритания и тези, които преминават транзитно, трябва да могат да се върнат по домовете си като спазват изискванията на държавите да се подложат на тест или карантина.

Медицинският персонал, който пътува, не трябва да се подлага на карантина. Трябва да се възстановят и т.нар. зелени коридори към острова, за да се възстановят доставките и транспорта на стоки.

Брюксел припомня, че до края на декември правилата за свободно движение все още важат за Обединеното кралство. Това означава, че по принцип държавите членки не трябва да отказват влизането на лица, пътуващи от там.

Препоръките на Еврокомисията не са задължителни. Около 20 държави в ЕС предприеха през последните два дни индивидуални строги мерки за ограничаване на движението на хора и стоки към Великобритания, което предизвика транспортен хаос, най-вече във Великобритания.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички