Евродепутати: Няма солидарност по въпроса с бежанците

Евродепутати: Няма солидарност по въпроса с бежанците | StandartNews.com

Един от най-големите проблеми, пред които е изправен ЕС в момента по отношение на бежанския поток, е липсата на достатъчно солидарност от страна на държавите членки. В това бяха единодушни евродепутати пред около 200 журналисти от цяла Европа, събрали се на семинар в Брюксел под наслов "Миграция и убежище: предизвикателство за Европа". Той бе открит от Софи Магенис, шеф политика и правна поддръжка, Бюро на Агенцията по бежанските въпроси на ООН в Европа, която заяви, че все още има редица въпроси, по които се търси решение, за да бъдат успешни политиките, свързани с бежанския поток. Например, много малко са мигрантите, които биват връщани обратно в страните им, тъй като няма основание да им бъде давано убежище. Евродепутатката Силви Гийом пък се спря върху проблема с разграничаването на сигурните от опасните страни. Шведската й колежка Сесилия Викстрьом също потвърди, че проблемът не е в бежанския поток, а в липсата на солидарност сред страните членки на ЕС. Според нея Споразумението от Дъблин е остаряло и трябва да бъде променено изоснови. Викстрьом дори го сравни със швейцарско сирене - поради дупките, направени от различните правителства в изпълнението на споразумението, документът колабира.

Португалският евродепутат и съдокладчик за бюджет 2016 г. Жозе Мануел Фернандеш заяви, че за решаването на всеки проблем трябват средства, а Брюксел в това отношение е в сферата на добрите идеи, но не и на реализирането им. Той подчерта, че догодина основна цел по отношение на бежанците ще бъде увеличаването на паричната помощ.

Всички участници в обсъждането бяха единодушни, че Шенген трябва да продължи да съществува. И не става дума за мини Шенген или изгонване на страни от пространството за свободно движение, а за оптимизиране охраната на външните граници на ЕС. Ска Келер от германската Партия на зелените изрази недоумение защо България и Румъния още не са включени в Шенген, но подчерта особено, че я учудва отсъствието на страната ни от това пространство.

Берлин прави лични карти за мигрантите

Германският кабинет одобри въвеждането на лични карти за мигрантите в опит да контролира вълната търсещи убежище, която вече надмина 1 млн. души. В документа ще бъдат отбелязани датата и страната на раждане, националността, пола, височината и цветът на очите, ще има и снимка на притежателя, уточнява Ройтерс. Мигрантите ще имат нужда от личните карти, за да получават помощи и да подадат молба за убежище. "Така по-лесно ще можем да разкриваме хората, които опитват да прикрият идентичността си. Проектозаконът е важна стъпка в бързото регистриране на пристигащите, като едновременно с това удостоверява идентичността им", заяви вътрешният министър Томас де Мезиер. Данните ще бъдат събирани при първия контакт на търсещите убежище с властите и ще се съхраняват в централен регистър, до който ще имат достъп всички заинтересувани институции. Ще се записват и подробности за здравословното състояние и ваксинациите, както и за образованието и професионалната квалификация на мигрантите. Властите се надяват документите да влязат в употреба до средата на февруари, след като бъдат одобрени от парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай