Евакуация на 40 000 души заради мащабен пожар в Австралия

Евакуация на 40 000 души заради мащабен пожар в Австралия | StandartNews.com

Аделаида. Южна Австралия е на ръба да преживее може би най-голямото бедствие от 30 години насам, след като силни пожари обгърнаха в пламъци района на град Аделаида, предадоха световните aгенции. Властите призоваха към масова евакуация от района.

Вследствие на сухите ветрове със скорост от 110 километра в час и температури от над 30 градуса по Целзий пламъците се разпространяват бързо и вече шест къщи са изгорели. Към момента няма данни за жертви.

Според местните власти хълмовете на Аделаида, известни с лозята си и разположени североизточно от града, са изправени пред изключително опасна огнена стихия. В района живеят около 40 000 души, които бяха призовани да напуснат възможно най-бързо домовете си.

„В момента имаме пожар, който е изключително опасен и гори при изключително неблагоприятни условия", каза началникът на противопожарната служба в Южна Австралий Грег Нетълтън.

Пожарът бързо се разрастна от 154 хектара в петък следобед до 4741 хектара сега с периметър от 38 километра. Развитието на бедствието е непредвидимо заради поривите на вятъра, които принудиха пожарникарите да се откажат от надеждите си да спрат огъня, докато времето не омекне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай