Ева Паунова - Изгряващата звезда

Ева Паунова - Изгряващата звезда | StandartNews.com

Младите имаме своя територия в Европарламента, твърди Ева Паунова

По всеобщо мнение, младите депутати в Европарламента нямат реални възможности за индивидуални действия. Институцията е пълна с обиграни политици, а средната възраст в пленарната зала е над 50 години. Впечатлението е, че средата е инерционна и се пробива бавно с подготовка, инат и здрави нерви. Оказва се обаче, че на практика младите кадри си имат своя територия в Брюксел. Един от примерите е 29-годишната Ева Паунова, най-младият евродепутат на миналогодишните евроизбори. В нейния ресор - образование и информационни технологии, някои от възрастните и с повече опит евродепутати са като в небрано лозе. "Има проблеми, при решаването на които представителите на предишното поколение не се чувстват комфортно, разказва тя. - Била съм на диспути, в които някои от тях директно и публично си признаваха, че им се налага да обсъждат дигитализацията, без да разбират какво законодателстват и гласуват механично. Същото е, когато се обсъждат проблемите на сегашните младежи. Невинаги политическият опит ти върши работа."

Проблемите в образованието и технологиите в момента са на заден план заради бежанците и тероризма, но тя е на мнение, че тези теми излишно се подценяват. Въпреки опита на ЕС да изплува от финансовата криза, младежката безработица продължава да е висока, а тя облагодетелства разпространението на джихадизма в етническите квартали в градовете. "Акцентът трябва да падне върху достъпното образование, за да се ликвидират местата, където се ражда насилие", смята Паунова, която е и инициатор на "Образование България 2030" - платформа за равни възможности за обучение и за развитие.

Без значение дали и доколко в ЕП смятат нейните ресори за приоритет, в края на календарната година тя получи двойно признание. След като "Файненшъл таймс" я включи в Топ 100 на най-влиятелните личности от Централна и Източна Европа, тя попадна и сред 28-те най-влиятелни личности в Европа в класация на "Политико". Европейската версия на американското списание я определя като "изгряваща звезда", а номинацията е свързана не толкова със заслуги, колкото с очаквания. Паунова е посочена като човек, който може да променя средата и да допринася за развитието на ЕС, и се препоръчва кариерата й да бъде следена.

Политическият опит на Паунова е международен и това в бъдеще би могло да се окаже нож с две остриета. В чужбина трупа опит и контакти от 7 години, а последните 3 от тях като съветник на бившия евродепутат Илиана Иванова са й като основа на сегашния пост.

С ранното си политическо развитие Ева Паунова напомня на Манфред Вебер - парламентарният шеф на ЕНП и една от най-влиятелните личности в ЕП. Навремето той чупи рекорда за най-млад депутат в Бавария, а по-късно е най-младият шеф на парламентарната група в Брюксел. В случаи като техните отговорността се увеличава и вероятно това е една от причините двамата да изпитват симпатии и уважение един към друг. За разлика от него, тя още не е била на ръководни постове. Но пък има едногодишно обучение за лидери в "Харвард". "Тя не само е красива, уверява служител в ЕП. - В европарламента се чувства като риба във вода."

Известно е, че има хора, които са умни, но не успяват заради липса на амбиции. При нея амбициите са налице, а успехите явно лежат напред по пътя й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай