Ето как Гърция ще се спаси от руския газ

премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че енергийната политика трябва да е гъвкава, предвид сегашната ситуация

Ето как Гърция ще се спаси от руския газ | StandartNews.com

Гърция ще удвои производството си на лигнитни въглища за следващите две години, за да намали зависимостта си от руски газ, обяви днес гръцкият правителствен говорител Янис Иконому, предаде АФП.

"Лигнитните въглища са замърсител и при нормални обстоятелства природният газ е по-евтин", подчерта говорителят пред журналисти.

Но заради войната в Украйна и нуждата за Гърция от диверсификация на снабдяването й с енергийни източници, мярката ще бъде, според говорителя, "необходима" за двете следващи години.

Гърция, която е зависима на 40 процента от руския природен газ, търси от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари алтернативни решения, за да "осигури нормално енергийно снабдяване на страната", според гръцкото министерство на околната среда и енергетиката.

В изказване на откриването на фотоволтаичен парк в Северна Гърция в сряда премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че "енергийната политика на Гърция трябва да е гъвкава, имайки предвид сегашната ситуация".

В "никакъв случай" тези промени няма да засегнат целта, обявена от Гърция, за намаляване на въглеродните емисии с 55 процента до 2030 година и постигане на климатична неутралност до 2050 година, подчерта премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай