ЕС праща Аштън на помирителна мисия в Египет

ЕС праща Аштън на помирителна мисия в Египет  | StandartNews.com

Кайро. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Катрин Аштън трябва днес да проведе помирителни разговори в Кайро, след като сблъсъците в Египет взеха най-малко 72 жертви през уикенда, информира Ройтерс.

Сблъсъците в Арабската страна продължават да се задълбочават след преврата срещу президента Мохамед Мурси.

Няколко хиляди привърженици на сваления държавен глава и Мюсюлманското братство заплашиха, че ще минат през централата на египетските военни, въпреки че оттам получиха предупреждение да стоят далеч.

Грозни сцени можеха да се видят в събота в полевата болница на движението „Мюсюлмански братя"- помещенията бяха пълни със загинали или тежко ранени хора. Най-често срещаната констатация: огнестрелни рани в главата и гърдите. Министерството на здравеопазването съобщи за най-малко 80 мъртви, а поддръжниците на сваления президент Мохамед Мурси- за над 100 жертви. Няколко часа преди това бяха избухнали сблъсъци между полицейските сили и ислямисти, които са протестирали в подкрепа на Мурси.

Ащън трябва да се срещне в понеделник с генерал Абдел Фатах ал-Сиси, който водеше военния преврат срещу Мурси, временния президент на Египет Адли Мансур, представители на партиите в страната, членове на политическото крило на Мюсюлманското братство.

В изявление, Аштън заяви, че тя ще държи на "преходен период, в който всички политически групи ще участват, включително и Мюсюлманското братство."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай