ЕС подкрепя "Турски поток"

ЕС подкрепя "Турски поток" | StandartNews.com

ЕС е одобрил няколко енергийни проекта, отнасящи се до Турция. Между тях на първо място е Турски поток, договорен между Анкара и Москва и към който Брюксел досега се отнасяше резервирано. Турски поток се обвърза с газопровода Тесла, който ще бъде продължение на Турски поток и ще пренася газ от турската граница за Гърция и Австрия, съобщава БНР.

Турски поток бе договорен преди около една година между Русия и Турция в замяна на Южен поток, но бе замразен заради неразбирателство между Анкара и Москва във връзка с трасето, цената на газта и други проблеми.

На срещата на върха на Г 20 в Анталия турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се договориха да продължат преговорите по реализацията на Турски поток.

Предвижда се отложените споразумения за Турски поток да бъдат подписани при посещение на Ердоган в Москва на 15 декември.

В същото време ЕС ще съдейства и за реализирането на Трансанадолския газопровод Танап между Турция и Азербайджан, който ще снабдява и газопровода Тесла. А също и на Транскаспийския газопровод, който ще пренася азерски и туркменски газ в Турция.

"Подкрепата на ЕС е особено важна, тъй като ще даде възможност за превръщането на Турция в газов хъб за Европа", коментира представител на турското енергийно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай