ЕС отпусна 236 млн. евро на Турция за реформи

ЕС отпусна 236 млн. евро на Турция за реформи | StandartNews.com

Брюксел. Комисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле заяви в петък, че пакетът от 236 милиона евро помощ за Турция ще помогне за ключови реформа в страната, предаде UPI.

"Тези последни седмици се наблюдава положително развитие в отношенията между ЕС и Турция, и аз се надявам тази обновена подкрепа ще спомогне за насърчаване на по-нататъшни реформи, които ще допринесат за напредъка в процеса на присъединяване", каза той в изявление.

Посочените реформи са в областта на правосъдието, основните права, миграцията, контрола на границите, енергетиката, околната среда, климатичните промени, социалното развитие и селското стопанство.

На 5 ноември ЕС и Турция отвориха глава 22 от преговорите за присъединяване, отнасяща се до регионална политика. Това е първата глава в преговорите на Анкара, която беше отворена от юни 2010 г.

В съобщение на Европейската комисия за отпускането на финансовата помощ се отбелязва, че тя ще подпомогне усилията за създаване на независима, безпристрастна и ефективна съдебна система.

Брюксел обръща внимание, че въпросът за управлението на границите е много важен от гледна точка на усилията за реформи и подчертава специално необходимостта от предприемане на мерки, които ще гарантират по-ефективно управление на западната граница.

Еврокомисията подчертава, че помощта ще подкрепи насърчаването на социалния диалог в трудовата сфера и ще допринесе за хармонизиране на турското законодателство със законите и стандартите на ЕС в енергийната сфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай