ЕС официално обвини Гугъл в злоупотреба с положение

ЕС официално обвини Гугъл в злоупотреба с положение | StandartNews.com

Европейският съюз официално обвини "Гугъл" в злоупотреба с господстващото си положение като основна търсачка в Европа. Ако обвиненията бъдат признати то може да бъде наложена рекордна глоба в размер на 6 милиарда долара, съобщава БГНЕС.

От Европейската комисия съобщиха също, че ще започнат и разследване на операционната система на "Гугъл" за мобилни устройства - "Андроид". Според Комисията компанията систематично е фаворизирала своите собствени сравними пазарни продукти в страниците на резултатите за търсене. Становището на Комисията е, че подобно поведение е в разрез с антитръстовите правила на ЕС.

Комисията заяви също, че ще продължи да разследва три други области на притеснение – копиране на конкурентно съдържание, режими за ексклузивно рекламиране, както и неоправдани ограничения на рекламирането.

В момента Гугъл разполага с 10 седмици да отговори, но ако официалното разследване открие, че компанията е действала неправомерно, та "ще се изправи срещу законови последствия и ще трябва да промени начина, по който прави бизнес в Европа", каза още Маргрете Вестегер, еврокомисар по конкурентноспособността

В същото време компанията отрече обвиненията на комисията. "Докато Гугъл може и да е най-използваната търсачка, хората могат да намират и да достигат до информация по много различни начини – и обвиненията за вреда на потребителите и конкурентите показаха, че са далеч от истината", написа Гугъл в официалния си блог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай