ЕС обмисля нови санкции срещу Русия

ЕС обмисля нови санкции срещу Русия | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз може засили натиска върху Русия в понеделник с разширяване на санкциите срещу дружества и хора, свързани с анексирането на Крим от страна на Москва.

Дискусиите между външните министри на ЕС в Брюксел отново ще бъдат доминирани от кризата в Украйна след като про-руски бунтовници проведоха референдум за самоуправление в някои части на източната част на Украйна в неделя.

ЕС обявява референдума за незаконен и заяви, че няма да признае резултатите от него, но сепаратистките лидери в източната част на Украйна могат да използват гласуването, за да се формализира отделянето на столицата Киев, което започна с превземането на административни сгради в няколко източни града.

Още в навечерието на проруските референдуми в Източна Украйна, дипломатите на европейските страни подготвиха списък с компании, които да влязат в черния списък на ЕС. Според дипломатически източници санкциите ще се разгърнат за руски енергийни компании и финансови институти, действащи в Крим, както и за отделни лица, ако бъдат приети от министрите на външните работи днес.

Решението ще се вземе, след като се анализират и оценят действията на Москва през последните дни. Европейските столици не са единодушни по отношение на допълнителни санкции срещу Русия. Страни като Германия, Италия се опасяват, че техните компании ще понесат тежки икономически последствия и залагат повече на езика на дипломацията.

Някои наблюдатели предричат, че санкциите, които са на масата на министрите днес, са за по-маловажни лица и компании и са по-скоро символични. Санкциите на ЕС досега засягат физически лица, свързани с Кремъл и събитията в Украйна, на които са замразени активите и достъпът до Съюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай