ЕС обмисля да включи "Хизбулла" в черния списък

ЕС обмисля да включи "Хизбулла" в черния списък  | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз ще обсъжда искането на Великобритания да включат "Хизбулла" в списъка на терористичните организации.  

Външните министри на страните от Европейския съюз ще осе съберат за трети път по този повод. Първите  два пъти британските дипломати не успяха да спечелят единодушието на страните-членки на ЕС, заради опасенията, че такъв ход би подхранил нестабилността в Близкия изток.

"Сега е времето включването на военното крило на "Хизбулла" в черния списък да бъде обсъдено на политическо ниво в ЕС", заяви дипломат пред "Юръпиън джуиш прес".

Великобритания, която поиска въпросът да бъде включен в дневния ред на следващото заседание на външните министри от ЕС на 22 юли в Брюксел, има подкрепата на Франция и Германия, както и на Холандия, която призна "Хизбулла" за терористична организация през 2004 година.

В своето искане Великобритания посочва, че срещу "Хизбулла" трябва да бъдат въведени санкции, заради доказателствата, че тя стои зад атентата на бургаското летище "Сарафово" в България. Нападението беше извършено през юли 2012 година и при него загинаха петима израелци и един български гражданин. Лондон посочва също така четиригодишната присъда, произнесена от кипърски съд през март миналата година по делото срещу член на "Хизбулла", обвинен в заговор за атаки срещу израелски интереси на острова.

Австрия, Чехия и Италия са сред правителствата, които са изразили възражения. Те посочват, че все още изучават доказателствата, които свързват "Хизбулла" с атаката в Бургас, докато останалите се опасяват, че включването на движението в черния списък може допълнително да дестабилизира Ливан, където "Хизбулла" участва в правителството.
Изглежда обаче, че предложението на Великобритания през последните седмици е набрало подкрепа заради участието на "Хизбулла" в сирийската гражданска война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай