ЕС към Беларус: Освободете арестуваните

Само в понеделник бяха задържани над 600 души

ЕС към Беларус: Освободете арестуваните | StandartNews.com

Властите в Минск да освободят всички задържани по политически причини настоя Европейският съюз. Вчера една от лидерките на опозицията в Беларус Мария Колесникова изчезна и медии писаха, че е отвлечена от маскирани мъже. Брюксел поиска да бъде освободена не само Мария Колесникова, но и всички вкарани в арестите преди и след спорните избори. Само вчера в Беларус бяха арестувани над 600 души, след като в четвърти пореден уикенд имаше големи митинги срещу президента Лукашенко. Досега най-малко четирима протестиращи бяха убити и стотици ранени.

Само дни след като беше официално обявено, че Мария Колесникова създава нова опозиционна партия в Беларус, адвокати обявиха, че се опитват да установят връзка с нея, както и с Иван Кравцов и Антон Родненков (също представители на Координационния съвет на опозицията), но с тях няма връзка, предаде ТАСС. Издирването им продължава.

Полицията в Минск е коментирала пред ТАСС, че се търси информация за изчезването на Колесникова. Министерството на вътрешните работи обяви, че няма информация тя да е била задържана.

По-рано беларуски медии писаха, че вчера сутринта неизвестни лица са отвлекли Колесникова в близост до Националния худежествен музей в Минск, поставяйки я в микробус с надпис „Комуникация“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай