ЕС е готов за сделка без Брекзит

Всички искат решение до 1 януари 2021

ЕС е готов за сделка без Брекзит | StandartNews.com

Какви са вариантите Великобритания да напусне Европейският съюз. Отговор на този въпрос даде Тиери Бретон, еврокомисар по единния пазар на ЕС

"Европейският съюз би предпочел да има Брекзит сделка с Великобритания, но същевременно е готов, в случай че не може да се постигне двустранно търговско споразумение", заяви еврокомисарят по единния пазар на ЕС Тиери Бретон пред френското радио BFM.

Великобритания, която е шестата по големина икономика в света, напусна ЕС през януари и оттогава се намира в много трудни преговори с най-големия търговски блок в света за търговско споразумение, което да влезе в сила след изтичането на преходния период в края на годината, пише БНР.

В четвъртък и петък тази седмица лидерите на ЕС ще проведат среща в Брюксел, за да оценят преговорния напредък, докато британският премиер Борис Джонсън заяви многократно, че желае да знае до 15-и октомври дали може да се постигне двустранно споразумение.

"Предпочитаме сделка, но не на всяка цена и ако няма сделка, ние сме готови", посочи Бретон.

"Нашите митници са готови за Брекзит без сделка и е наложително британските митнически власти също да се подготвят за подобен сценарий", добави еврокомисарят.

Според информация на агенция Блумбърг лидерите на ЕС ще посочат на предстоящата среща, че "напредъкът по ключовите въпроси, представляващи интерес за Съюза, все още не е достатъчен за постигане на Брекзит споразумение".

В информацията се добавя, че те ще приканят главния Брекзит преговарящ Мишел Барние "да се засилят преговорите с цел да се гарантира, че споразумението може да се приложи на 1-ви януари 2021 г.".

Посочва се също така, че европейските лидери ще призоват 27-те държави членки на ЕС да повишат тяхната готовност, в случай че се материализира сценария Брекзит без сделка.

Фото ЕПА/БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай