Ердоган ядосан за Су-34, иска среща с Путин

Ердоган ядосан за Су-34, иска среща с Путин | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал среща с руския си колега Владимир Путин след инцидента от събота, при който според турската страна руски боен самолет Су-34 е нарушил турското въздушно пространство, предаде Ройтерс.

"Казах на нашето външно министерство да предаде желанието ми да се срещна с господин Путин лично. Все още няма отговор на това", каза Ердоган пред репортери на летището, преди да отпътува на посещение в Латинска Америка.

Двамата президенти не са се срещали след свалянето на руски боен самолет от турски изтребител край сирийско-турската граница през ноември. Този инцидент стана причина за тежка криза в двустранните отношения, която продължава и до днес.

„Тези изявленията са опити за оправдание за свалянето на Су-24 и за заблуждаване на международната общност". Това заяви тази нощ първият заместник-ръководител на комисията по отбрана към Съвета на Руската Федерация Франц Клинцевич.

„Нито тогава, нито сега Русия е нарушавала въздушното пространство на Турция", добави още той.

Турското Министерството на външните работи вчера привика руския посланик във връзка със случая. Анкара призова Москва да уважава територията на страната и заяви, че отговорността за „нежеланите последствия" ще падне изцяло върху Русия.

Междувременно в официално изявление генералният секретар на НАТО призова Русия за пълно зачитане на въздушното пространство на Алианса. Турският президент Ердоган обяви, че ще настоява за среща с Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай