Ердоган: Туитър буни Турция

Ердоган: Туитър буни Турция | StandartNews.com

Социални мрежи и екстремисти са отговорни за антиправителствените бунтове, които са обхванали Турция от петък. Това заяви премиерът на страната Реджеп Ердоган, който продължава да поддържа твърда позиция срещу протестиращите и отказва да приеме недоволството срещу него.

В понеделник сутринта, след трета поредна нощ на ожесточени сблъсъци в Истанбул, Анкара и други турски градове, Ердоган за пореден път заклейми протестите, след което замина на планирано 4-дневно посещение в Мароко, Алжир и Тунис. Той отказа да признае обвиненията на протестиращите, че е диктатор, и обвини социалните медии и опозицията за бунта. "Има заплаха, която се нарича Туитър. Най-добрите примери за лъжи могат да бъдат открити там. За мен социалните медии са най-голямата заплаха за обществото", заяви Ердоган. Турският премиер хвърли вината за безредиците и върху "екстремистки елементи". "Това е протест, организиран от екстремистки елементи. Вече не става въпрос за парка Гези. Това са организирани събития с влияние както от вътрешността на Турция, така и от чужбина. Няма да дадем нищо на тези, които живеят ръка за ръка с тероризма", заяви Ердоган. По-рано той обвини за демонстрациите и опозицията. Ердоган отрече и протестите да са "Турска пролет", както бяха наречени от някои медии и анализатори.

Агресивните изказвания на Ердоган, започнали още в неделя следобед, провокираха нова вълна протести в цялата страна след кратко примирие в събота вечер и неделя сутрин.

Първите безредици започнаха в Анкара в следобедните часове в неделя и бяха разпръснати със сълзотворен газ. По-късно място на кървави сблъсъци стана кварталът "Бешикташ" в Истанбул. Хиляди демонстранти вадеха павета, които след това издигаха на барикади, а полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия. Джамии, магазини и университет в "Бешикташ" бяха превърнати в болници, за да помагат на десетките ранени в демонстрацията. Протести по същото време имаше и в Измир, Адана и югоизточния град Газиантеп.

Демонстрациите продължиха и в понеделник, като протестиращи се насочиха към канцеларията на премиера Ердоган. Демонстрацията отново бе отблъсната със сълзотворен газ. Около 1000 демонстранти пък излязоха на централния площад "Кизилай" в Анкара с възгласи "Тайип подай оставка" и също бяха разпръснати със сълзотворен газ.

През последните няколко дни в 67 окръга е имало 235 протеста и 1730-ма души са били задържани, съобщи турският вътрешен министър Муаммер Гюлер.

Бунтът подпали вече не само Истанбул, Анкара и Измир, но и Маниса, Анталия, Зонгулдак, Газиантеп, Бурса, Одрин, Кютахия, Самсун и Адана.

20-годишен младеж пък е бил убит вчера по време на протест на шосе за Истанбул, след като такси се врязало в събралото се множество, разказаха турски лекари. Четирима души са били ранени, от които един тежко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай