Ердоган летял към Лондон, в Турция свалиха хеликоптер

Ердоган летял към Лондон, в Турция свалиха хеликоптер | StandartNews.com

17 полицейски служители са убити при атака в столицата Анкара

Американските медии NBC и Daily Beast, а също и кипърският телевизионен канал съобщават, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отправя към Лондон, предава TACC. Както вече Стандарт съобщи, по неофициална информация държавният глава на Турция е поискал убежище в Германия, но е получил отказ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на летището Ататюрк в Истанбул, съобщи телевизия CNNTürk около 3,20 българско време. (ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК)

Турската армия използва оръжие срещу група протестиращи в района на стария мост над Босфора – „Боазичи", предава информационната агенция „Догу хабер ажансъ" (ДХА). Съобщава се за ранени в района на инцидента, посочва още ДХА.

Военните, които се опитват да извършват преврат в Турция, са убили 17 полицейски служители при атака в столицата Анкара, насочена срещу седалището на спецсилите, съобщава вестник Hurriyet. В резултат на сраженията има и пострадали. Към момента техният брой не може да бъде конкретизиран.

Изтребител на ВВС на Турция е свалил хеликоптер на организаторите на преврата, предава Deutsche Welle.
Уточнява се, че това се е случило в столицата Анкара.

Част от войниците, участници в опита за преврат в Турция, са арестувани след светкавичните разпореждания на прокуратурите в Анкара и Истанбул за незабавни арести, а вече се появиха и съобщения за това кои са организаторите на бунта, предаде репортер на БГНЕС.

Започнало е бързо разследване за грубо нарушение на конституцията. Началникът на пресслужбата на националното разузнаване MIT Нух Йълмаз заяви, че опитът за преврат е напълно потушен, има локални сблъсъци на отделни места, а гражданите се саморазправят с бунтовниците.

Всички участници в този опит ще бъдат осъдени за държавна измяна, към момента вече всичко е спокойно, подчерта говорителят. Войниците, които завзеха кулата на летище Ататюрк в Истанбул, се предадоха, след като множество цивилни нахлуха без задължителния контрол през входовете за международните полети. Според военни източници, цитирани в турските медии, планът за преврата е дело на юридическия съветник в Генералния щаб на въоръжените сили полковник Мухарем Кьосе, който неотдавна е бил уволнен от поста.

Посочват се имената и на полковник Мехмет Огуз Аккуш, майор Еркан Агън и полковник Доган Уйсал.

Опозицията в Турция се раздели – лидерът на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу подчерта, че евентуалният отказ от парламентарната демокрация трябва да бъде с ясно изразената воля на народа, но републиканците са против президентския модел на управление, а водачът на партията на националното действие Девлет Бахчели декларира категорична подкрепа за правителството.

Бахчели призова за общи усилия срещу опита за преврат, извършен от „малка група бунтовници в униформи", като коментира, че в момента страната изживява криза. Според него обаче е особено сериозна заплаха фактът, че народът е призован да излезе на улиците и да се хвърли в открит конфликт с турската армия, а това може да отключи гражданска война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай