Ердоган звънна на Зеленски, защо му благодари

Президентът на Турция по-рано се чу и с Путин

Ердоган звънна на Зеленски, защо му благодари | StandartNews.com

Президентите на Турция и Украйна разговаряха по телефона и обсъдиха развитието на продължаващата война между Москва и Киев и сделката за зърно в Истанбул.

Според турското президентство Реджеп Тайип Ердоган вчера е благодарил на украинския си колега Володимир Зеленски за неговото „конструктивно отношение“ към удължаването на знаковата сделка за зърно, предаде Анадолската агенция, цитирана от "Марица".

Отбелязвайки положителния опит, натрупан от споразумението за зърно и размяната на затворници, Ердоган каза, че ще бъде от полза за всички, ако разширят това разбирателство към пътя за преговори, особено към прекратяването на огъня.

Турският президент също благодари на украинския си колега за съболезнованията му във връзка със смъртоносната терористична атака в Истанбул, при която загинаха шестима души и бяха ранени 81 други.

В публикация в Туитър Зеленски заяви: „В телефонен разговор с президента Ердоган обсъдихме удължаването на сделката за зърно. Благодарих за подкрепата на нашата инициатива #GrainfromUkraine (Зърно от Украйна) и уверих, че Украйна ще остане гарант за продоволствената стабилност. Бяха обсъдени също сигурността и енергийното сътрудничество.

В четвъртък, зърнената сделка, подписана в Истанбул през юли от Турция, ООН, Русия и Украйна, беше удължена с още 120 дни, считано от днес.

Междувременно Ердоган вчера разговаря и с руския си колега Путин по терефона, като обсъди сходни въпроси за евентуално спиране на войната и зърнената сделка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай