Ердоган се ваксинирал с 3 дози, светът се чуди

Никъде по света няма официално препоръка за трета доза ваксина, казват експерти

Ердоган се ваксинирал с 3 дози, светът се чуди | StandartNews.com

Президентът на Турция и председател на управляващата партия ПСР Реджеп Тайип Ердоган отговори на въпросите на журналисти в пряко предаване на държавната телевизия TРT. Говорейки за епидемията от коронавирус, той заяви: "Аз се ваксинирах с три дози. След това си направих антигенен тест. Слава Богу, резултатът ми е много добър - 2160".   

С това изявление Ердоган предизвика реакцията както на научния свят, така и на политиците, като увеличи недоверието към програмата за ваксинация в Турция, пише Марица.

Опозиционният депутат от Републиканската народна партия (РНП) Йозгюр Йозел попита как Ердоган е получил допълнителна трета доза от ваксината, когато дори здравните работници в страната нямат това право. 

Ердоган получи първата си доза от китайската Коронавак на 14 януари, последвана от втора на 11 февруари. Не е известно кога е получил третата си доза. 

В момента в 81-милионната държава все още около 50 милиона граждани очакват правото да бъдат ваксинирани. 

Професор доктор. Мехмет Джейхан, специалист по заразни болести, направи следните изявления пред вестник „Джумхуриет“ по повод изявленията на Ердоган: 

„Никъде по света няма официално препоръка за трета доза ваксина.

Здравният персонал в Турция, включително и аз, бяхме имунизиран с китайската ваксината Коронавак на компанията Синовак", добави експертът.

"Имунният отговор на тази ваксина е малко нисък и страничните ефекти са по-малко. Всъщност не е хубаво, че страничните ефекти са по-малко, тъй като така не стимулираме имунитета твърде много. Страничните ефекти показват, че организмът се бори и ваксината е ефикасна. 

Познавам хора от здравния персонал, които се разболяха, бяха хоспитализирани в реанимация, загубиха живота си, въпреки че получиха 2 дози от ваксината на Синовак", заяви професорът.

"Ето защо предложих на Министерството на здравеопазването здравният персонал да получи 3-та доза, този път от ваксина Пфайзер-Бионтек. Все още няма отговор, чакаме. Предадох това на самия министър. В тази ситуация нашите държавни лидери трябва да бъдат лидери и да дават пример." 

Проф. д-р Джейхан допълни: „Министерството на здравеопазването взе решение да продължи ваксинацията оттук нататък с една доза ваксина, като използваме всички налични ваксини, без да ги отделяме за втора доза. А по-късно да завършим ваксинацията с втората доза с тези ваксини с които разполагаме по-късно."

"В момента се провеждат изследвания във Великобритания и Канада, за прилагане на две различни дози ваксини, но все още резултатите не са известни." , допълни той. “Като говорим за 3-та доза ваксина, откровено това води хората до песимизъм. Тази необходимост още не е обоснована научно.", твърди професор д-р Джейхан и допълни, че "отчасти тези твърдения се дължат на търговските опасения на компаниите и техните усилия да намерят пазар."

Специалистът по кардиология проф. Бенги Башер каза за Дойче Веле: „В научните среди беше обсъдено и препоръчано евентуално 3-та доза да може да се прилага 6 месеца след първата доза за ваксината на Синовак и една година за ваксината на Пфайзер-Бионтек.

Към 3 юни 2021 г., според данните на Министерството на здравеопазването, в Турция са ваксинирани общо 29.828.435 души.  Броят на хората, които са получили две дози е 12.788.495 души. До момента са ваксинирани 15,2 на сто от населението на Турция. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай