Ердоган с първи думи след срещата с Путин

Какво обсъдиха

Ердоган с първи думи след срещата с Путин | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес след тричасова среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи, че очаква, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената сделка, предаде Ройтерс.

„Обсъдихме възстановяването на зърнената сделка в Черно море. Вярвам, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената инициатива“, посочи Ердоган.

Турският президент подчерта, че алтернативните варианти на зърнената сделка в Черно море не осигуряват трайно решение и инициативата трябва да продължи, като се запълнят пропуските.

„Искаме да изпращаме зърно на бедните страни, обсъдихме го с Путин. Турция ще направи каквото е нужно, за да изпраща зърно на бедните страни, договорихме се за това“, отбеляза Ердоган.

По думите му, Украйна трябва да смекчи позицията си спрямо Русия относно зърнената сделка.

„Обсъдихме селското стопанство, туризма, финансите, енергетиката и други въпроси“, допълни Ердоган, предаде БТА.

Руският президент увери, че Москва ще бъде готова да се върне към изпълнение на зърнената сделка веднага щом всички ангажименти по нея бъдат изпълнени. Той каза, че Русия е близо до споразумение за безплатни доставки на зърно за Африка, които могат да започнат до две -три седмици.

По думите на Путин срещата е била конструктивна и делова и на нея са били разгледани всички ключови въпроси.

Руският президент каза, че двете страни увеличават използването на националните валути за сметка на долара и еврото във взаимните си разплащания и добави, че до септември тази година Русия е доставила на Турция повече от 10 млрд. куб. метра газ, а "Газпром" е представил пътна карта за изграждане от Анкара на газов хъб, посочва Ройтерс.

Турция ще продължи да развива отношенията си с Русия в сферата на доставките на природен газ и ги смята за много важни, заяви още Ердоган, предадоха руски медии, цитирани от trud.bg.

"Стъпките, които предприемаме по отношение на отбранителната промишленост, са много важни. Ние имаме и много важни отношения с Русия в областта на енергетиката, особено в областта на природния газ. Смятаме, че ще продължим да развиваме тези отношения", посочи турският президент.

Той изрази увереност, че Анкара и Москва ще успеят да предприемат стъпки в рамките на плановете за строежа на втора АЕЦ в Турция, която може да се намира в Синоп, на брега на Черно море.

Той добави, че в момента работите по строителството на първата турска АЕЦ в Аккую вървят успешно и отбеляза, че са били създадени около 25 000 работни места. "Работата по първия енергоблок върви много добре", подчерта Ердоган.

Турският президент изрази надежда, че в близко време годишният стокооборот с Русия ще достигне 100 милиарда долара.

"В момента стокооборотът между Турция и Русия възлиза на 62 милиарда долара. Той се приближава към целта от 100 милиарда долара и това ни радва", посочи Ердоган.

Ердоган заяви, че отношенията между Турция и Русия се развиват положително в много аспекти и "преминават през напълно различен период".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай