Ердоган размаха пръст на гърците

Той критикува и западните страни

Ердоган размаха пръст на гърците | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува днес Гърция за враждебния ѝ подход към мигрантите, предаде Анадолската агенция.

„Отношението на западната ни съседка Гърция към мигрантите е достигнало до нивото на бруталност“, заяви Ердоган в реч на Конференцията на конституционните юрисдикции на ислямския свят в Истанбул. 

Турция и правозащитни групи често обвиняват Гърция в незаконната практика на отблъскване на лица, търсещи убежище. Атина отхвърля обвиненията.

Турският президент каза още, че за съжаление западните страни не реагират на „тази бруталност на Гърция“.

Ердоган добави, че подобен подход се наблюдава и в борбата срещу терористите, като се прикрива зад формулировката "лице, търсещо политическо убежище", за да бъдат приети терористи.

Обвинявайки Запада, че не е достатъчно чувствителен по въпроса, Ердоган заяви, че западните държави и някои институции, които затварят вратите си за мигранти от Сирия, Ирак и Африка, проявяват "висока степен на толерантност към терористичните групировки ПКК и ФЕТО".

Турция смята Кюрдската работническа партия (ПКК) за терористична организация и заплаха за националната сигурност. Според Анкара организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорна за опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО). 

По думите на Ердоган западните страни изказват мнението си за „човешката трагедия в Сирия само когато бежанците почукат на вратите им" и вместо да намерят решение на кризата тяхната реакция се изразява в затваряне на мигрантите зад огради от бодлива тел.

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай