Ердоган с историческо послание от Атина, похвали гърците

Искаме да продължим да развиваме сегашната положителна динамика в нашите отношения

Ердоган с историческо послание от Атина, похвали гърците | StandartNews.com

Източник: Х

Реджеп Тайип Ердоган пожела Турция и Гърция да провеждат по най-малко една среща годишно на лидерско ниво, а Егейско море да бъде превърнато в море на мира, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Това пожелание турският президент отправи на съвместна пресконференция с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Атина, където днес е на първото си посещение от шест години насам.

"Мисля, че паузата до следващата ни среща няма да бъде толкова голяма и че ще бъде от полза за двете страни да организираме такава среща поне веднъж годишно", каза Ердоган и напомни, че предишното му посещение в Гърция през 2017 г. е било първата визита на ниво президент на Турция в съседната страна за 65-годишен период.

"Искаме да продължим да развиваме сегашната положителна динамика в нашите отношения", каза турският президент и отбеляза, че Петата среща на турско-гръцкия Съвет за сътрудничество на високо равнище в Атина днес е показателна за това намерение.

Ердоган отбеляза, че е имал полезни контакти с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и министър-председателя Кириакос Мицотакис.

"На двустранната ни среща с министър-председателя обсъдихме стъпките, които могат да бъдат предприети за подобряване на нашето сътрудничество. Подчертахме значението на това каналите за диалог да останат отворени на всички равнища в рамките на продължаването на контактите на високо равнище", каза турският президент.

Ердоган подчерта, че механизмът на Съвета за сътрудничество на високо равнище Турция-Гърция е допринесъл за напредъка на двустранните отношения на базата на положителен дневен ред.

"Потвърдихме волята си да развиваме отношенията си на най-високо равнище с Атинската декларация за приятелски отношения и добросъседство. Също така сме доволни да видим конкретните резултати от работата в рамките на съвместния план за действие, изработен през 2021 г.", каза още той.

Турският президент посочи, че двете страни са се договорили да увеличат обема на търговията си, който в момента е около 5 млрд. долара, до 10 млрд. долара. Те са откроили значението на общите транспортни проекти и са заявили намерение да развиват отношенията си както в областта на туризма, така и в областта на културата.

"В разговорите ни с министър-председателя (на Гърция) обменихме мнения относно позициите ни в Егейско море и Източното Средиземноморие и помолихме външните ни министри да се заемат решително с този въпрос. Искреното ни желание е да разрешим настоящите си проблеми чрез конструктивен диалог, добросъседство и съвместни усилия в рамките на международното право", подчерта Ердоган.

Той каза, че е обсъдил с Мицотакис също възможностите за развитие на сътрудничеството в борбата с тероризма, като турската страна е изразила очакванията си в тази посока. По думите му сред обсъдените теми в разговора са били също въпроси на съответните малцинства и кипърският проблем.

"Споделих очакванията ни за подобрения в положението на турското малцинство в Западна Тракия съобразно изискванията на международното право. Справедливото, трайно и устойчиво уреждане на кипърския проблем въз основа на реалностите на острова ще бъде от полза за целия регион", посочи турският лидер.

Във фокуса на обсъждане е била и ситуацията в Газа.

"Като Турция ние още от самото начало изразихме неодобрението си към посегателствата срещу цивилното население. Избиването на 17 хиляди невинни палестински граждани, предимно деца и жени, и превръщането на събитията в колективно наказание на населението на Газа измъчва съвестта. Международната общност не бива да мълчи пред извършваните престъпления срещу човечеството и военни престъпления", каза Ердоган.

В заключение турският лидер изтъкна, че няма проблем между Гърция и Турция, който да не може да бъде разрешен.

"Ние сме две съседни държави, които споделят едно и също море, една и съща география, един и същи климат и дори една и съща култура в много отношения. Така, както може да има разногласия дори между двама братя, съвсем естествено е да има различия в мненията между двама съседи. Въпросът е във волята за тяхното разрешаване. Ние искаме да превърнем Егейско море в море на мира и сътрудничеството. Искаме да дадем пример на целия свят със съвместните стъпки, които ще предприемем като Турция и Гърция. Казвам откровено, че няма проблем между нас, който да не може да бъде решен. Стига да действаме с добра воля, да се съсредоточим върху цялостната картина и да не бъдем от онези, които прекосяват морето и се давят в потока. Много се радвам да видя, че и г-н Мицотакис е на същото мнение като нас", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай