Ердоган при Путин за "Турски поток"

Русия налива над 600 милиона евро в сръбски проекти

Ердоган при Путин за "Турски поток" | StandartNews.com
  • Русия налива над 600 милиона евро в сръбски проекти
  • Готова е за вложи 1,4 милиарда долара в продължението на "Турски поток"

Турският президент Реджеп Тайп Ердоган отива следващата седмица в Москва, за да разговаря с руския си колега Владимир Путин за "Турски поток". Това съобщи президентът на Руската федерация по време на пресконференцията в края на визитата си в Белград днес.

Турция иска да изгради отношения с всички свои партньори в Европа, коментира Владимир Путин. Той съобщи, че в същото време ръководството на "Газпром" отива в Брюксел, за да обсъди различни въпроси за сътрудничество, включително и транзит през Украйна. Отчита се растящият обем на газта за европейските потребители - миналата година количествата са били над 200 милиарда кубически метра, каза Путин.

По отношение преминаването на "Турски поток" през България, Сърбия и Унгария Путин заяви, че всичко зависи от държавите, които са членове на Европейския съюз - доколко те са в състояние да защитят своите национални интереси в диалог в Брюксел. Русия е готова да вложи 1,4 милиарда долара в продължението на "Турски поток" в европейските страни чрез Сърбия, каза руският президент. Според него газовото сътрудничество с Белград ще увеличи енергийната безопасност на целия Балкански регион.

Сръбският президент Александър Вучич потвърди, че Сърбия иска да получава руски газ, защото това е най-доброто предложение, което е получила.

20 споразумения за 600 милиона евро се очаква да подпишат до края на деня министрите на Сърбия и Русия. Най-значимото от тях е за близо 200 милиона евро и е за реконструкция на сръбските железници.

Сърбия няма да допусне външна намеса в политиката си, увери Александър Вучич. Гордеем се с това, че сме независима и свободна държава и всички решения се вземат според желанията на сръбските граждани, а не на други държави, каза още Вучич. И допълни: "Ние уважаваме британците, както и другите народи. Но нито британците, нито другите няма да решават за нас каква политика ще осъществяваме. И докато аз съм президент тя ще е такава, каквато в момента реализираме - на свободна и независима държава!"

Путин коментира и ситуацията в Косово като каза, че редица провокации, в това число и решението за създаване на собствена армия, могат да доведат до дестабилизация на Балканите.

Сръбският президент съобщи, че Белград получава от Русия още 5 милиона евро за възстановяването на катедралния си храм "Св. Сава". Това е поредното дарение от руската държава за най-голямата православна църква в Сърбия. Още преди Владимир Путин да кацне в Белград се твърдеше, че той ще завърши визитата си с посещение в катедралата. Това накара десетки хиляди сърби за го чакат часове наред пред катедралата. Путин обаче заяви, че визитата му не включва участие в митинги. Но, разбира се, му е станало много приятно да види толкова топло отношение. Ние знаем как да го ценим, заключи Путин. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай