Ердоган показа кои ще са първите турци в космоса (СНИМКА)

Алпер Гезеравджъ и Тува Джихангир Атасевер ще са първите космически пътешественици

Ердоган показа кои ще са първите турци в космоса (СНИМКА) | StandartNews.com

Алпер Гезеравджъ и Тува Джихангир Атасевер ще са първите космически пътешественици на Турция, които ще бъдат изпратени в космоса през последното тримесечие на тази година, съобщи днес президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

В речта си на голямото технологично събитие "Текнофест" той заяви, че Гезеравджъ, пилот от турските военновъздушни сили, ще бъде изпратен на Международната космическа станция, а Атасевер, системен инженер в турския производител на ракети Рокетсан (Roketsan) в областта на системите за изстрелване в космоса, е избран за резервен кандидат.

Турция създаде Турската космическа агенция през 2018 г. и обяви космическата програма на страната през 2019 г., както и космическа мисия с екипаж.

Младите хора ще изведат Турция във висшата лига и ще осъществят мечтата на страната за пълна независимост, каза Ердоган и добави: "Много се борихме, за да създадем климат в нашата страна, в който младите хора да могат да преследват мечтите си без страх."

"Разчупихме оковите на изостаналостта в Турция, изградихме инфраструктурата на една велика и силна Турция", отбеляза държавният глава.

Относно "Текнофест" той каза, че това е събитие номер едно в света в областта на авиацията и космонавтиката и се е превърнало в марка в своята област.

Президентът подчерта, че броят на участниците в събитието се увеличава всяка година от 2018 г. насам.

Докато при първото издание на събитието през 2018 г. бяха получени 4233 заявки от участници, тази година броят им достигна 333 екипа и 1 милион души, каза той.

Споменавайки последните отбранителни продукти на страната, като безпилотния изтребител Къзълелма, военния самолет от пето поколение TF-X, сателита IMECE, лекия боен и учебен реактивен самолет Хюрджет и многоцелевия тежък боен хеликоптер ATAK-2, Ердоган каза, че "Текнофест" е символ на всички тези разработки.

Петдневният "Текнофест", който започна в четвъртък, представя множество авангардни технологични проекти и отбранителни продукти, отбелязва агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай